Cinsel İşlev Bozuklukları

Yazar Alara Köksal • 15 Ocak 2024 • Yorumlar:

Cinsellik, biyolojik anlamda üreme, neslin devamlılığı, toplumsal anlamda evlenme tercihleri, değer yargıları, psikolojik anlamda ise haz alma, sevme ve sevilme diyerek bahsedilebilir. Fakat bunların yanı sıra cinsellik aslında her iki tarafında birbirine odaklandığı, dış etmenlerden uzaklaştığı, 5 duyu organının dahil olduğu, görevden uzak keyif verici bir aktivitedir.

İnsan grafiği dalgalı bir yapıya sahiptir. Cinsellik kavramıda hayatın içinde olan, olağan akışın bir parçasıdır. Bundan dolayı cinsel performans, zevk alma gibi durumlar her zaman en üst seviyede olmak zorunda değildir, değişkenlik gösterebilmektedir.

Hiç bir bilimselliği olmamasına rağmen, nesiller boyu kulaktan kulağa aktarılan, gerçeklikten uzak “mit” kavramı cinsel işlev bozukluklarında önemli bir rol oynamaktadır. Cinsel mitlere örnek verecek olursak; ilk gecenin ağrılı ve acılı geçeceği, bir kadının yatakta çok etkin bir rol oynamasının ayıp olacağı, bir erkeğin her zaman hazır olması, performansının her zaman en üst seviyede olabilmesine dair söylemler bu örneklerden sadece bir kaçıdır. Kulaktan kulağa yayılan, hiç bir gerçeklik payı olmayan bu söylemler kişi ya da kişileri cinsellikten ürkütebilir aynı zamanda performansa dayalı kaygı yaşamasına neden olabilmektedir.

Eğer ki yaşanılan problem kendini devamlı tekrarlıyorsa, ilişkiyi çıkmaza sokmaya, kişilerin kendileriyle alakalı olumsuz düşüncelerin çoğalmasına neden olmaya başladıysa, endişelerden kaynaklı geri çekilme(istememe hali) gibi durumlar söz konusuysa bir uzmandan destek alınması son derece önem taşımaktadır.

Kadınlarda Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları

1)Vajinismus

2)Disparoni

3)Anorgazmi

4)Cinsel isteksizlik

Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları

1)Erektil Disfonksiyon(Sertleşme Bozukluğu)

2)Prematüre Ejakülasyon(ErkenBoşalma)

3)Retarde Ejakülasyon(Geç Boşalma)

4)Cinsel İsteksizlik

Bu noktada Cinsel Terapi, alanında uzman, eğitim almış uzmanlar tarafından cinsel sorunlar yaşayan çiftlere yol göstermeyi hedefleyen bir terapi türüdür.

Cinsel terapi kişilerin problemlerini çözüme kavuşturmak için hem de kişilerarası iletişimi kuvvetlendirmek adına yapılan düzenlemelerdir.

Cinsel terapi çift terapisini, çift terapisi ise cinsel terapiyi içinde barındırır.

Cinsel terapist kişi veya kişilerin cinsel problemlerini her açıdan ele alıp değerlendirip cinsel işlev bozukluklarını çözüme kavuşturarak daha sağlıklı bir ortam sağlamayı amaçlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)