Cinsel Perhiz Süresi Tüp Bebek Başarısını Etkiliyor

Yazar Emre Göksan Pabuçcu • 24 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Doç.Dr. Emre G. Pabuçcu anlatıyor:

Kısırlık günümüzün çokça tartışılan konusu...Özellikle teknolojik gelişmeler ile gebelik başarısında artış izleniyor. Ancak gebelik arzulayan bazı çiftler, tekrarlayan kereler tüp bebek tedavisi görmelerine rağmen gebelik elde edemiyor. Ardı ardına alınan olumsuz denemeler ile maddi-manevi çökme yaşanıyor....

  • Tekrarlayan tüp bebek denemelerine rağmen neden gebelik elde edilmiyor?

Birçok nedeni olabilir. En önemli faktörlerden biri elde edilmiş embriyoların kalitesidir. Kaliteli embriyonun tutunma olasılığı daha fazla. Kaliteye de etki eden en önemli faktör kadın yaşı ve sperm durumudur. İki ve daha fazla denemede, iyi kalite embriyo elde edilemedi ise ve yaş sorunumuz yok ise sperm’e yönelmek gerekli. En iyi spermi seçmek çok önemli....

  • En iyi sperm nasıl seçilir?

Özel birtakım büyütme yöntemleri ile seçilebilir. Aynı zamanda özel akışkanlar kullanılarak doğala en yakın spermler seçilebilir. Özellikle genetiği hasarlı spermleri ayıklamak çok önemli. Bunun için en az 3 ay düzenli ilaç kullanması faydalı. Yumurtaları döllemek için kullanılacak olan spermleri klasik cinsel perhiz süresi ile değil de çok kısa perhiz süresi sonunda almak. Böylece, beklemiş ve DNA’sı hasarlı spermler yerine geriden gelen dinamik spermleri kullanıyoruz. Sonuçta da, daha iyi döllenme ortaya çıkıyor. Bu da gebelik demek aslında.

  • Kısa perhiz süresi ile alınan spermler ile elde edilen embriyoların farkı nedir?

Bu yöntem ile DNA’ları daha sağlıklı spermlerin işleme alınması mümkün oluyor. Döllenme iyi olunca iyi kalite embriyo oranında artma izleniyor. Zaten iyi kalite embriyo var ise, sağlıklı gebelik şansımız da artıyor.

  • Herkese uygulanmalı mı?

Hayır, özellikle sperm DNA hasarı olan ve 2’den fazla denemede iyi kalite embriyo verilememiş veya verilmiş ancak tutunma olmamış olgulara önerilir. Çiftlere de ek maliyeti yok. Herhangi bir işlem yapılmıyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emre Göksan Pabuçcu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)