Cinsel Sorunlar

Yazar Ali Rıza Erdoğan • 20 Kasım 2023 • Yorumlar:

Toplumda en mahrem kabul edilerek üzerinde konuşulmayan ama kapalı kapılar ardında en çok esprileri yapılan en çok merak edilen konulardan birisi de cinsel konulardır. Konuşulması ayıp ve uygun bulunmayınca en çok yanlış bilginin ağızdan ağıza dolaştığı ve en çok yanlış bilinen konulardan birisi de cinselliktir.

Cinsel sağlık ise ruhsal sağlık ile paralel olarak gitmektedir. Yatak odasında bir çatlak varsa bu evin her tarafına yayılmaktadır. İhmal edilen, üstü örtülen, çare aramaktan geri durulan veya yanlış beklentilerin çok olduğu alanlardan birisidir.

Yapılan araştırmalar cinsel sorunlar yaşayan kişi sayısının ve bunun toplumdaki oranının hayli yüksek olduğunu göstermektedir. Fakat tedavi kliniklerine başvurma oranının da o ölçüde düşük olduğu gözlenmektedir. Bazı fiziksel hastalıkların yol açtığı cinsel sorunlar dışındaki cinsel işlev bozukluklarının son derece kısa sürede tedavi edildiği ve tedavisinin kolay olduğu da bilinen bir gerçektir. Olumsuz cinsel yaşantıların, çeşitli travmaların yol açtığı cinsel sorunlar çoğunlukla psikolojik tedavi ile düzelebilmektedir.

Cinsel kimlik ; kişinin kendini belli bir cinsiyet içinde algılaması iken cinsel yönelim ise;  kişinin duygu ,düşünce ve hareketlerinde belirli bir cinsiyete doğru yönelmesidir. 

Travmatik yaşantılar ve yanlış çocuk yetiştirme biçimleri ve olumsuz çevre şartları bazen cinsel sapmalara yol açmaktadır. 

Cinsel işlev bozukluklarının çoğunlukla kökeni yanlış yetiştirilme biçimi, yanlış bilgiler, yanlış yönlendirmeler ve olumsuz yaşantılardır. Cinsel eğitimin yetersiz oluşu, yanlış bilgileri gerçek sanma, insan bedenini tanımama, toplumdaki yanlış cinsel mitler, karşı cins hakkında yanlış bilgiler, katı yetiştirme biçimleri ve terbiye yöntemleri, bu konular ile ilgili suçluluk yüklemeler ileri de cinsel problemlerin gelişmesine zemin hazırlamaktadır.

Cinsel sorunlar tedavi edilmediği zaman beraberinde depresyon, kaygı, mutsuzluk, duygu kontrol zayıflığı gibi daha pek çok sorunu beraber getirmektedir. Bazen iletişim sorunları ilişki problemleri cinsel sorunlara yol açarken bazen de cinsel sorunlar bu alanlarda sıkıntılara yol açar. 

Sıklıkla yaşanılan cinsel sorunlar arasında vajinusmus, cinsel soğukluk denilen frijidite, erken boşalma, sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik, porno bağımlılığı, cinsel bağımlılık, orgazm olamama sorunları bulunmaktadır.

Herhangi tıbbi bir problem bulunmuyor ise cinsel sorunlar terapi ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Cinsel sorunların oluşmasına yol açan kaynak büyük ölçüde psikolojiktir ve psikoterapi en etkili tedavi yöntemidir. Cinselliğin tamamen ruhsal bir süreç olduğunu akılda çıkarmamak gerekmektedir. Ruhsal sağlık ve cinsel sağlık bir bütündür. Cinsellik konusu sadece cinsel organlarla ilgili değildir ve insan doğasının bütününü kapsamaktadır. Cinselliğin  doğru bilinmesi, yanlış bilgilerin düzeltilmesi, başarısız ve olumsuz deneyimlerin etkisinden kurtulmak, insanlar arasında abartılarak konuşulanların yanlışlığının ve gerçeklerle ilişkisinin olmadığının farkına varmak doğru cinsellik için önemlidir. Cinsel sorunların tedavi edilmesi diğer sorunların tedavi edilmesinden farklı bir şey değildir ve gereklidir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)