Cinsel Terapiler Ne Kadar Başarılı ?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 12 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Tıptaki hızlı gelişmeler, cinsellik ile ilgili terapilere ancak 80’li yıllardan sonra yansımıştır. Cinselliğin ve cinsel sorunların bir tabu gibi algılanmış olması ve konuyla ilgili kliniklerin ve araştırmaların yeterli olmaması bu gecikmenin nedenleri gibi görünmektedir. Son yıllarda cinsellik ve ilgili sorunlarla ilgili özel olarak uzmanlaşma oldukça önem kazanmış ve çeşitli üniversite ve enstitülerde cinsel terapi bölümleri oluşturulmuştur.

Bir sınıflama yapacak olursak vajinusmus (kadın cinsel organının kadının isteği dışında girişe izin vermemesi), erken boşalma (erkeğin cinsel ilişkiye henüz girmemişken ya da girdikten kısa bir süre sonra boşalması) ve kadında hiç orgazm olamama “tedavisi kolay cinsel sorunlar” sınıfına girmektedir.).Vajinismus ve erken boşalma ile ilgili başarı oranları klasik cinsel terapilerle yüzde 90lar olarak ifade edilmektedir. Cinsel isteksizlik, sonradan ortaya çıkan orgazm sorunları, geç boşalma ve başaramama korkusuna bağlı sertleşme bozuklukları, nispeten tedavisi kolay vakalardır. Ancak hemen her vakanın az ya da çok cinsel terapilerden fayda gördüğünü söyleyebilirim. Evliliğin genel sorunları cinsellikle çok paralel gittiğinden, evlilik terapileri, cinsel sorunla uğraşanların ayrıca uzmanlaşmaları gereken bir konu haline gelmiştir. Her iki cinsel sorundan bir tanesi evlilik sorunlarından kaynaklanmaktadır (farklı kültürel geçmişler, gücenmeler, ifade edilememiş sitemler, güç savaşı vs). Bunun tam terside doğrudur; yani evlilik sorunlarının yaklaşık yüzde ellisinin cinsel sorunlardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Artık bir çok boşanmanın kökeninde dile getirilmeyen cinsel sorunlar bulunmaktadır.

Cinsel sorunlar düşünülenin aksine; tıbbın diğer bir çok alanındaki sorunlarla kıyasladığınızda çok daha çabuk ve etkili bir biçimde tedavi edilebilen sorunlardır. Özel teknikler, bilinçaltı koşullanmalarla ilgili yöntemler, eşle ilgili stratejiler ve cinsel eğitimle birkaç seansta düzelebilen danışanlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)