Cinsel Travma Belirtilerinden Kurtulmak

Yazar Emine VarolPsikolog • 12 Mart 2020 • Yorumlar:

Cinsel şiddet, her türlü cinsellik içeren şiddet biçimlerini ifade eder. Cinsel şiddet uygulayan kişi bir yabancı olabileceği gibi, eş, sevgili, arkadaş, akraba gibi yakın bir kişi de olabilir. Cinsel şiddet toplumumuzda şok edici bir şekilde yaygındır.

Yaş veya cinsiyete bakılmaksızın, cinsel şiddetin etkisi tüm fiziksel yaralanmaların ötesinde bir etkiye sahiptir. Tecavüze uğramak veya cinsel saldırıya uğrama travması kişiyi duygusal anlamda paramparça yapabilir, korkutur, utandırır ve yalnız bırakır veya kabuslara neden olabilir.

Yakın zamanda ya da geçmiş zamanda cinsel şiddete maruz kalmış olmanın bir çok etkileri olabilir. Kişi bazen bunları yoğun olarak yaşar günlük yaşamını etkiler, bazen farkında değildir. Bu etkileri bilmek, onlarla baş etmenize de yardımcı olacaktır.

Psikolojik ve Duygusal Etkileri, Mutsuzluk, yoğun kaygı, korku, öfke, güvensizlik, suçluluk, utanç, yalnız ve çaresiz hissetme, özgüven kaybı

 

Fiziksel ve Günlük Yaşam Etkileri; Mide bağırsak problemleri, uyku problemleri, yeme problemleri, halsizlik, cinsel bozukluklar, sosyal ortamlardan uzaklaşma, iş veya eğitim yaşamında isteksizlik, öfke patlamaları, arkadaşlık ilişkilerinde bozulmalar. 

 

Cinsel şiddete maruz kalmak fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak baş edilmesi oldukça güç bir durumdur. Bazı düşünce ya da davranışlarımız, zaten sıkıntılı olan bu durumu daha da zorlaştırabilir. Kendi yükünüzü ve uğradığınız zararı en aza indirmek için aşağıdakileri önerileri deneyebilirsiniz: 

 

Kendinizi Suçlamayın; “Neden ona güvendim, neden karşı çıkamadım yada neden kimseye söylemedim, yardım istemedim” diye kendine kızma. Şartlar ne olursa olsun, sen istemedin ve bunu asla hak etmedin. Bu maalesef her yaştan ve cinsiyetten kişinin başına gelebilecek bir olaydır ve bunun tek suçlusu faildir.

 

Görmezden Gelmeye Çalışmayın Kendinizi “ bu durumu tek başıma idare edebilirim”, “ben güçlü biriyim ve bu beni etkilememeli” gibi düşüncelerle yükünüzü daha da arttırmayın. 

Yaşanan olay bir travmadır ve bazen etkileri kişi tarafından hemen anlaşılamayabilir. Fakat bunlar olmamış gibi davranmak veya bunları göz ardı etmek iyileşme sürecine yardımcı olmayacaktır. 

 

Alkol ve uyuşturucu maddelerden kaçının. Alkol veya uyuşturucu maddelerden kaçının. Madde ve alkol kullanımı duygusal uyuşma, sosyal izolasyon, öfke ve depresyon gibi birçok travma belirtiyi kötüleştirir

Sevdiklerinizden Uzaklaşmayın Cinsel bir saldırı sonrası arkadaşlarından, aileden ve sosyal evreden uzaklaşmak yaygındır.  Ancak hayata ve sizi önemseyen insanlara bağlı kalmak iyileşmeniz için çok önemlidir. Sizi önemseyen insanlarla tekrar normal vakitler geçirin ve yalnız olmadığınızı fark edin. Yaşadığınız travmayı, duygularınızı, rahat hissettiğiniz kişilerle ve rahat hissettiğiniz ölçüde konuşun, paylaşın. 

 

Temel ihtiyaçlarınızı önemseyin Kendinizi isteksiz de hissetseniz, uykunuza, yemenize, sağlığınıza özen göstermeye çalışın. Yaşadığınız travmayı değiştirmek elinizde değil, ancak kendinize verdiğiniz değeri ve yaşamınızdaki güzellikleri yok etmemesini sağlayabilirsiniz. Yaşadığınız cinsel travma çok yoğun olabilir, ancak siz bu travmadan ibaret değilsiniz. Bedeninizin hala sizin bakımınıza ihtiyacı var.

 

Travma İçin Psikoterapi Desteği Ne Zaman Alınmalı?

Travmadan kurtulmak zaman alır ve herkes kendi hızında iyileşir. Ancak aylar geçtiyse ve belirtileriniz düzelmiyorsa, bir travma uzmanından profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.

Aşağıdaki durumlarda travma için yardım alın:

  • Evde veya işte çalışırken sorun yaşıyorsanız

  • Şiddetli korku, kaygı veya depresyondan şikayetçiyseniz

  • Yakın ilişki kuramıyorsanız

  • Korkunç anılar ve kabuslar görüyorsanız

  • Size travmayı hatırlatan her şeyden kaçmaya çalışıyorsanız

  • Duygusal olarak uyuşmuş ve başkalarından kopuksanız

  • Daha iyi hissetmek için alkol veya uyuşturucu kullanıyorsanız 

mutlaka uzman bir psikologdan destek alın.

Travma yoluyla çalışmak yorucudur. Çalışma anında yeniden travmatize olabilirsiniz.  Bu nedenle seçtiğiniz terapistin travma tedavisinde deneyim sahibi olması çok önemlidir. 

Travma tedavisi

Cinsel travma belirtilerinden iyileşmek için uzun zamandır kaçındığınız hoş olmayan duyguları ve anıları çözmeniz, suçluluk ve utanç duygularını düzenlemeyi öğrenmeniz ve güçlü yanlarınızı yeniden inşa etmeniz gerekir. 

Travma terapisinde en sık uygulanan terapi modelleri Bilişsel Davranışçı Terapi  (BDT) ve Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisidir. 

Cinsel travma belirtilerinden kurtulmak ve uzman psikolog desteği almak için bana ulaşabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)