Cinsel Yönelime Bağlı Önyargılara Maruz Kalma ve Psikolojik İyi Hali Arasındaki İlişki

Eşcinsellik, duygusal ve cinsel açıdan hemcinsine kadın veya erkeklere ilgi duymaktır. Eşcinsellik uzun yıllar boyunca çeşitli topluluklar tarafında cinsel sapıklık, cinsel kimlik bozukluğu, hastalık gibi olumsuz ifadelerde tanımlanmıştır. 1973 yılında Amerikan Psikiyatri Birliği Ruhsal Bozukların Tanı ve İstatiksel El Kitabı IV (DSM IV) ile eşcinselliğin bir ruhsal bir bozukluk olmadığı kararı araştırmalarla gösterilmiş olup, ve bu kavramı hastalık sınıflandırmasından çıkarmıştır. Buna rağmen günümüzde cinsel kimlik ve yönelime karşın ön yargı ve ötekileştirme devam etmektedir.

Kavramsal olarak gey; erkek eşcinsellik demektir. Başlangıçta hem kadın hem de erkek eşcinselleri kapsayan bir olmasıyla birlikte, günümüzde sadece erkek eşcinselleri ifade etmek için kullanılmıştır. Lezbiyen, kadın eşcinsel anlamında kullanılmaktadır. Biseksüel; duygusal ve cinsel açıdan her iki cinsiyete de ilgi duyan kadın veya erkek demektir. Biseksüel bir kimse her iki cinse de aynı ölçüde ilgi duymayabilir ve bu ilginin derecesi de zaman içinde değişebilir. Biseksüellik, aynı anda hem bir kadına hem bir erkeğe ilgi duymak, her iki cinsiyetten iki bireyle aynı anda birlikte olmayı gerektirmez. Transseksüel; kendisini karşı cinsten biri olarak tanımlayan kişidir. Hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Kişi erkek olduğu halde kadın olmayı; kadın olduğu halde de erkek olmayı isteyebilir. İnterseks, Kadın ve erkekler için olağan sayılmayacak bir şekilde dış genital organ veya iç üreme sistemi ile doğmuş kişilerdir. Birden fazla biyolojik durumun tanımlandığı bir şemsiye gibi”, farklı genital organlar, üreme organları ve/veya farklı kromozomlara sahip insanları kapsayan biyolojik bir durumdur.

Lezbiyen Gey Biseksüel İntersex ve Transeksüel çalışmalar alanındaki tüm gelişmelere rağmen, bu bireylere yönelik ayrımcılık, ötekileştirme ve şiddet tutumları devam etmektedir. Ruh sağlığı alanındaki çalışmalara bakındığında LGBTİ bireylerin genel popülasyona kıyasla daha fazla psikolojik ve fizyolojik yaşadıkları görülmektedir. Bu farkın ortaya çıkmasında, LGBTİ kimliklerine bağlı olarak bireylerin yaşadığı ayrımcılığın psikolojik iyi halini olumsuz etkilediği, kendilik algısında güçlük çektikleri ; bu yüzden ileriki yaşantılarında psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasında daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir.

 

Çocukluk dönemi çalışmalarına bakıldığında, kendi biyolojik cinsiyetine özgü davranışlar göstermeyen çocukların ailelerinden, akranlarından ve toplumdan; dışlanma, istismar ve ihmale maruz kalma riski altında oldukları görülecektir. Cinsiyete özgü tipik olmayan davranışlar gösteren okul öncesi dönemdeki çocukların akranları tarafından sevilmedikleri, alay edildikleri ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları bildirilmektedir . Yetişkinlik  döneminde de kendilerini LGBT olarak tanımlayan kişilerin, heteroseksüellere kıyasla yaşamları boyunca daha çok ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtilmiştir. Dolayısıyla, LGBT birey olmak başlı başına olumsuz yaşam deneyimleri için bir risk faktörü olabilmekte ve bu durum kişilerin iyilik halini etkileyebilmektedir. 

 

Trans ve LGBİ + bireylere gündelik zorluklarla ve ayrımcılıkla başa çıkmalarında, ruhsal sağlığı desteklemek amacıyla Core Psikoloji psikoloji olarak psikolojik danışmanlık hattı oluşturduk.

Core Psikoloji ekibi olarak Trans ve LGBİ + danışanların iyi hallerin korunması, stres, kaygı durumlarıyla baş etme stratejileri üzerine çalışmakta olup, ekibimiz çözümsüz görülen çaresizlik, umutsuzluk gibi hisleri kapsayacak şekilde psikolojik yardım konusunda yardım sağlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)