Cinsellik İçin Mi Evleniyoruz?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 23 Ekim 2023 • Yorumlar:

Bu yazıyı okuyan değerli insan senin de “Ne yani cinsellik için mi evleniyoruz?” dediğini duyar gibiyim. Bu şaşkınlık aslında bize şunu gösteriyor: Cinselliğin benim için anlamı sevişmek, boşalmak, orgazm olmak, penis-vajina penetrasyonu yani; seks yapmak. İnsan sadece bunu yapmak için mi evlenir doğru düşünüyorsunuz eğer cinsellik pencereniz bu ise. Cinsellik, seksi kapsar. Ama cinsellik sadece seksten ibaret değildir.

Daha geniş perspektiften baktığımızda cinsellik; dokunmak, öpmek, sarılmak, yakınlaşabilmek, değerli hissetmek, özel hissetmek, duygusal yakınlık kurabilmek, tutku, şehvet, arzu içerir. İllaki penis-vajina penetrasyonu ile sonlanır diye bir şartı yoktur. Doyumlu ve kalitesi bir cinselliğin peşinde iseniz cinsellik pencerenizi genişletmenizi tavsiye ederim. Bu pencere genişlediğinde cinselliğin evlilik içerisindeki yüzdeliğine hak vereceksiniz.

Bu geniş pencereden cinselliği detaylandıracak olursak; cinsellik, evliliğin tamamlayıcı rolünü oynar. Romantik ilişki, cinsellikle tamamlanır. Cinselliği olmayan bir evlilik düşünülemez. Sadece cinselliğe odaklı bir evlilik de düşünülemez. Kötü giden bir evlilikte cinsellik büyük ölçüde etkilenir. Bu demek değildir ki her iyi giden evlilikte cinsellik mükemmel. Ancak kötü giden bir evlilikte cinsellik direkt baltalanan bir alandır. Cinsellik çok naif ve hassas bir etkileşimdir. Sağlıklı ve doyumlu bir cinsel hayat duygusal yakınlık barındırır. Duygusal yakınlığın olmadığı evliliklerde üzgünüm doyumlu bir cinsel hayat kalitesi beklenemez.

Kadın ve erkek ayrı yaratılışlara sahip varlıklardır. Bu farklılık ilişkiyi her yönden etkiler. Kadın ve erkek birbirinden farklı olan yönleri hakkında bilgi sahibi değil iseler romantik ilişkileri sekteye uğramaya başlar. Kadın erkeği; erkek kadını kendi gibi düşündüğünde birbirlerine en büyük haksızlığı yapmış olurlar. Cinselliği göz ardı etme şansımız yok. Kadın ve erkeğin bakış açıları farklıdır. Örneğin erkekler erotizm, kadınlar romantizm ağırlıklıdır. Kadınlar işitsel, erkekler görsel uyarana sahiptir. Çiftler birbirlerine bu bakış açılarını içtenlikle yansıtabilmelidir.

Evlilikte cinsellik romantik ilişkiyle kol kola dengede gider. Örneğin; bir erkek kadın partnerinin duygusal deposunu boş bırakır sadece cinselliğe yönelik kadın partnerden bir istekte bulunursa bu istek; o erkek için boş bir beklentiden başka bir şey olmaz. Erkek, kadın partnerinin istek, ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurmalıdır. Bir kadının duygusal deposu boş iken cinsel birlikteliğe yanıt vermesi beklenemez. Cinselliğin sevgi ile ne alakası var diye düşünmeyin lütfen. Sevginin, duygusal yakınlığın olmadığı yerde cinsellik, mekanik bir ilişkiden öteye gidemez. Bundandır ki cinsellikte sığ bakış açısından çıkarma vaktiniz gelmedi mi? Böyle bir cinselliğin ömrü ne yazık ki çok kısadır. Bu dar bakış açısıyla karşınızda size eşlik eden romantik bir partner bulmanız imkansız gibi görünüyor.

Sonuç olarak cinsellik bir haz arayışıdır; insan haz aldığı yerde mutludur.

Sevgiyle..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)