Çipli Meme Protezi

Dünya nüfusuna bakıldığında kesin sayı olamamakla birlikte 7-8 milyon kadında meme protezi olduğu bilinmektedir.Oldukça ciddi bir rakamdır. Protezler çeşitli özelliklerde ve her dokuda farklı ebatlarda kullanılır.Bir çok kadın maalesef ki meme kanseri nedeniyle memesini kaybetmiş ve protez kullanmak zorunda kalmıştır, estetik görüntü için de kullanılan protezlerin uygulama süreci ve sonrasında bazı problemler olabilir.

Silikon meme protezleri uzun yıllar boyunca  estetik cerrahların göğüs büyütme operasyonlarında kullandıkları vazgeçilmez malzemeler olmuşlardır. 2000 li yıllarda son şeklini alarak pürtüklü yapıda, içleri akışkan olmayan koheziv jel silikon ile dolu protezler olarak kullanılmaktaydı.

Teknolojik yatırımlarla bu pürtüklü yapıda bazı değişimlere giderek silikonlarda görülebilen kapsüler kontraktür olayını çok azaltmıştır. Kapsüler kontraktür , silikonun yabancı cisim olarak algılanarak etrafında kalın bir doku üretimi sonucu oluşan sertleşme, hatta şekil bozukluğudur. Protezlerindeki bu pürtüklü yapıyı çok daha micro düzeye indirerek fibroblastların bu sert kapsülü oluşturabilmesine engel olmayı başararak oldukça düşük oranlara sahip olmuştur. Ayrıca ergonomik protez çeşidi ile aslında yuvarlak şekilli olan meme protezi hastada damla şeklini alarak doğal bir görünüm sağlıyor. Damla protezler damla şeklini koruyabilmek amacıyla koheziv üç denilen daha yoğun ve sert bir silikon ile üretilir. Bu da göğüste biraz sert durur. Bu ergonomik protez bu sorunu gidererek gayet yumuşak bir protezdir. Dolayısı ile memede sert olarak ele gelmediği için kullanımı hasta ve doktor açısından tercih edilir.

Protezlerin bir diğer önemli özelliği ise protezin içine bir mikrochip yerleştirmiş olmasıdır.Böylece mikroçip   protezin kimliğini belirliyor ve ısı artışını ölçüyor. Doktor elindeki bir çip okuyucuyu hastanın göğsüne yaklaştırdığında silikonun modeli, üretim yılı, seri numarası gibi tüm özelliklerini dünyanın neresine giderse öğrenebiliyor. Bir kart taşımanıza gerek kalmıyor, ayrıca bu kartları bir çok hasta kaybediyor. Isı artışının ölçülmesi ise, erken dönemde olası enfeksiyon için önemli. Geç dönemde ise meme kanserinde olası ısı artışlarının saptanmasında önemli olduğu ve firmanın bu konu ile ilgili bir erken tanı aracı olarak hizmet vermek için bilimsel çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz. Yani ileride bu tip protezler oldukça tercih sebebi olacağa benziyor.

Yenilikleri takip eden ve sürekli kendini geliştirmeye açık bir plastik cerrah olarak son yeniliklere güvenilirliği ispatladıktan sonra  her zaman açık olduğumu ve siz hastalarıma teknolojinin kolaylıklarını sunmanın görevimiz olduğunu düşünmekteyim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Altuğhan Cahit Vural Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)