Clostridium Botulinum Toksin

Yazar Abdullah ÜnalDermatolog • 27 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Clostridium botulinum toksin enjeksiyonları cerrahi olmayan (ameliyatsız) kozmetik uygulamalarıdır. Clostridium botulinum toksin, laboratuvar koşullarında Clostridium Botulinium adında bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Clostridium botulinum toksin, “Ameliyatsız Estetik İşlemler” olarak tanımlanan yöntemlerin başında gelir. Ancak deneyimli uzman doktorlar tarafından, uygun hastalara uygun dozlarda uygulanmalıdır. Migren tedavisinde de clostridium botulinum toksin uygulanmaktadır.

Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ilaç; istenilen bölgede kas içine enjekte edilerek, kaslarda gevşemeye ve kasların üzerindeki kırışıklarda düzelmeye neden olur. Özellikle alın, göz kenarı (kaz ayakları), kaş çatma çizgileri ve diğer kırışıklıklarda clostridium botulinum toksin kullanılması sonucu genç görünüm ve güzellik sağlanmaktadır. Hastanın isteğine göre daha kalkık ve feminen ya da daha düz erkeksi kaş yapısı şekillendirilebilir.

Uygulama alanları:

Tedavi için en uygun bölgeler

  • Alın kırışıklıkları
  • Göz çevresi(kaz ayakları)
  • Kaşların arası
  • Ayrıca boyun çizgileri, burun ucu kaldırma, üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklar(sigara izleri), çene bölgesi kırışıklıklarında kullanılır ve aşırı terlemeye karşı, el içleri, ayak tabanı ve koltuk altlarına uygulanır.

Aşırı Terleme Tedavisinde Clostridium Botulinum Toksin uygulaması:

Ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak aşırı terleme kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Stres, ilaçlar, hipertroidi, menopoz, hipoglisemi ve obezite aşırı terlemenin başlıca sebepleri arasında yer alır. Terleme kol altında fazla olduğunda beraberinde kokuya da sebep olabilir. Uygulamanın etkinliği 6 ay kadar devam eder ve yapılan tekrar clostridium botulinum toksin uygulmaları tedavinin etkinliğini arttırır.

Kozmetik Clostridium Botulinum Toksin Nasıl Etki Eder?

Yüzümüzdeki kırışıklıkların büyük çoğunluğu yüz kaslarımızın aşırı çalışması sonucu oluşur. Clostridium botulinum toksini kasların kasılmasını sağlayan sinir uçlarında değişikliğe yol açarak etki eder. Bunun sonucu olarak kırışıklıklarımız azalır veya silinirler.

Clostridium Botulinium Toksin Kimlere Uygulanabilir?

Mimik kaslarının hareketleri sonucu yüzünde kırışıklık olan ve tıbbi bir kontrendikasyonu olmayan bütün hastalara uygulanabilir.

Clostridium Botulinium Toksin Kimlere Uygulanmaz?

Gebelik ve emzirme döneminde olan hastarlara, Myastenia gravis, Lambert Eaton sendromu, multipl skleroz gibi nöromusküler hastalığı olan kişilere, Aminoglikozid grubu antibiyotikler kullananlara, deride aktif enfeksiyonu olan hastalara, clostridium botulinum toksini veya içeriğine karşı bilinen bir alerjisi olanlara, pıhtılaşma sorunu olanlara uygulama yapılmaz.

Clostridium Botulinium Toksin Nasıl Uygulanır?

Uygulama öncesinde yüze anestetik krem sürülür. Uygulama bölgesinde temizlik yapıldıktan sonra ince iğnelerle kas içine uygun dozlarda toksin verilir. Uygulama seansı yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Clostridium Botulinium Toksin Uygulamanın Etki Süresi Nedir?

Uygulamanın etkisi 2-3. gün itibariyle başlamakta ve 4-6 ay kadar sürmektedir. Ayrıca clostridium botulinum toksin uygulaması yapılacak kişinin metabolizması ve yaşam şekli işlemin etki süresini değiştirebilir.

Clostridium Botulinium Toksin Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uygulama yapıldığı gün uzun süre öne doğru eğilme, spor, banyo ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Solaryum, sauna gibi clostridium botulinum toksin uygulmasının etki süresini kısaltabilecek sıcak ortamlarda uzun süre bulunulmaması önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)