Çocuğum Kekeliyor, Neler Yapabilirim?

Daha öncesinde kekemeliği olan bir bireyle karşılaşmamış aileler çocuklarında kekemelik başladığında başta bunu önemseler de sonrasında paniklemeye ve buna yönelik yoğun endişe duymaya başlayabilmektedirler.

Bu durumda ailelerin çocuklarına karşı verecekleri tepkiler, yaklaşımlar ve tutumlar bu sürecin nasıl ilerleyeceğinde kritik öneme sahiptir. Kekemelik çok uzun zamanlardır araştırılan üzerine çok konuşulan bir konuşma bozukluğudur. Bu nedenle etrafta oldukça fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bunu bilerek ailelerin doğru bilgiye ulaşmak için çaba sarf etmeleri gerekmekte veuzman olmayan kiri ve kaynaklardan edindikleri bilgileri itimat etmemeleri gerekmektedir.

Peki aileler çocuklarında kekemelik başladığında neler yapabilirler?

# Çocuk konuşurken ilgimizi ona yönelterek, sakince onu dinlemek,

# Konuşmayı eğlenceli hale getirin. Çocuğun zorlandığı, kekelediği anlarda konuşması ya da konuşmasını düzeltmesi için onu zorlamayın,

# Örneğin birlikte yemek yediğiniz zamanlar aynı zamanda ailecek sohbet ortamlarınız da olabilir. Bu zamanlarda çevrenizde televizyon gibi dikkat dağıtıcılar olmaksızın sohbet edin. Eğlenin. Dinleyin. Önemseyin. Sıra alarak konuşun.

#Çocuğunuza karşı gereksiz miktarda eleştirel ve düzeltici olmayın. Bu anlama gelebilecek "sakin ol", '"kekeleme, düzgün konuş" , "yavaş konuş", "acele etme", "dikkat et", "derin nefes al" gibi söylemlerden kaçının. Bu tip söylemler iyi niyetle, çocuğa yardımcı olmak amacıyla yapılsa da çocuğunuzu endişendirip gereksiz strese sokabilir.^

# Çocuğunuz takıldığında onunla göz temasınızı sürdürün, üzgün ve endişeli bir ifade takınmayın, sözünü bölüp tamamlamaya ve düzeltmeye çalışın. Sakince konuşmasını bitirmesini bekleyin.

# Çocuğunuzun nasıl söylediğine değil ne söylediğine odaklanın.

# Kekelese bile çocuğunuzun kendi adına konuşmasına izin verin çocuğunuzun yerine konuşmayın. Düşüncelerini ifade etmesine fırsat verin.

# Çocuğunuzun sorularına cevap vermeden önce kısa bir an bekleyin; böylece ona da siz ona soru sorduğunuzda düşünecek zamanı olduğunu hissettirmiş olursunuz.  Zaman baskısını olabildiğince ortadan kaldırın. Zaman baskısı kekemeliği artırabilir.

# Evde sade ve sakin bir ortam yaratmaya çalışın. Ailece yaşam temponuzu yavaşlatın. 

# Çocuğunuzla konuşurken ya da onun yanında başkalarıyla konuşurken daha yavaş ve anlaşılır konuşmaya özen gösterin.

# Çocuğunuzla konuşurken doğal ve eğlenceli bir sohbet ortamı oluşturmaya çalışın. Sorgulayıcı, zorlayıcı, bilgilerini test eden nitelikte bir konuşma ortamı içinde bulunmak  hepimiz için kaygı ve stres yaratıcı olabilir.

# Çocuğunuzun sizin için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Sizinle iletişim kurarken bunu hissetmek  onun özgüvenini artıracak,  konuşma isteğini pekiştirecek ve onu daha iyi bir iletişimci haline getirecektir . İletişim kurmak ve anlaşılmak her çocuk için önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Aslıhan Şen Çetintaş

Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al