Çocuğum Konuşmuyor, Kreşe (Anaokulu, Oyun Grubuna) Gidince Konuşur Mu?

Yazar Sema Garip • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Aileler sıklıkla:

  • ’Çocuğum konuşurken takılıyor kreşe göndermeli miyiz?

  • ’Çocuğum yaşıtları gibi konuşmuyor kreşe gidince konuşmaya başlar mı?’,

  • ‘Çocuğumu kreşe ne zaman gitmeli?’ ,

  • ‘Çocuğum harfleri çıkartamıyor ve/veya yanlış çıkartıyor kreşe göndermeli miyim?‘ ,

  • ‘Çocuğum 3 yaşında konuşamıyor kreşe uyum sağlayabilir mi?‘ soruları ile bizlere başvurmaktadır.

Bu yazımızda dil ve konuşma geriliği olan çocukların kreş serüveni hakkında tavsiyeler bulunmaktadır. Aileleler genellikle konuşma problemi yaşayan çocuklarını kreş, anaokulu ya da oyun gruplarına gidip gitmemesi gerektiğine dair bir arayış içerisine girmektedir. Kreş ve konuşma ilişkisi konusunda bir merak içerisinde olan aileler ilk etapta dil ve konuşma bozukluklarını detaylı bir şekilde tanıması gerekmektedir. Ailelerin bu konuda bilinçli olması dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocuklara doğru bir şekilde yaklaşılmasına fırsat sunmaktadır.

Kreş ve benzeri kurumlarının konuşma bozukluğu yaşayan çocukların konuşma gelişimine katkısı olup olamayacağı, oldukça önemli konuların başında gelmektedir. Uygun testler, gözlemler ile birlikte bir çocuğa uzman tarafından dil ve konuşma bozukluğu teşhisi konuşmuşsa, çocuğun uygun tedavi yöntemleri ile terapi süreci başlatılması gerekmektedir.Peki dil ve konuşma problemleri konusunda kreş ve benzeri kurumlara başvurulması gerekir mi ? Bu yazımızda dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocuklarımızın kreş ve okul dönemleri nasıl yürütülmeli bu konu hakkında bilgiler edineceğiz.

Gelişim psikolojisi, eğitim psikolojisi ve klinik psikolojisi başta olmak üzere çocuk gelişimi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda 18 aydan itibaren kreşe ve ardından anaokuluna giden çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak  kreşe gitmeyen yaşıtlarına oranla çok daha ileri düzeyde oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kreş ve anaokulu gibi sosyal ortamlara giren ve bu ortamlarda arkadaşlık ilişkisi kurarak iletişim başlatan ve öğretmenlerinin kendilerini doğru yönlendirmesiyle yeteneklerinin ve becerilerini farkeden çocuklar sosyal ve duygusal gelişim açısından oldukça şanslıdır.

Kreşlerin çocuğun gelişimine katkısı yadsınamaz bir gerçektir.Fakat dil , konuşma gelişiminde yaşıtlarının gerisinde kalan çocuklar, dil konuşma sorunlar yaşayan çocuklar için kreşe gidince düzelir, kreşe başlayınca konuşmaya başlar algısı yanlış bir seçimden ibarettir. Dil konuşma güçlüğü yaşayan çocuklarımızın bireysel terapi programına göre tedavi alması gerekmektedir. Ebeveynler dil konuşma güçlüğü yaşayan çocukları için  öncelikle Dil ve Konuşma Terapistine başvurmalıdır.Uzman uygun gördüğünde terapi süreci ile birlikte kreş süreci yürütülmelidir.Kreş ve konuşma terapisi bazı durumlarda eş zamanlı yönetilebilirken, bazı durumlarda sadece kreş ve/veya sadece terapi şeklinde süreç yönetilebilmektedir. Bireysel farklılıklara, çocuğun yaşadığı konuşma bozukluğuna  bağlı olarak süreç değişim göstermektedir.İletişim, dil ve  konuşma gelişimininde problem yaşayan çocuklar için vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sema Garip Dil ve Konuşma Terapisi Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)