Çocuğun Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

1- Anne sütü

Anne sütünün hem aktif, hem pasif bağışıklığa faydası vardır.Mümkünse bebekler iki yıl emzirilmelidir, ancak immün sisteme etkisi ikinci yıl azalmaktadır.

2-Kademeli olarak azalan sterilizasyon

İlk 3 ay ortamı tümden sterilize etmek ve hasta kimseleri çocuğa yaklaştırmamak uygundur.Çünkü bu dönemde çocuğun kendine özgü bağışıklık sistemi hazır değildir,bulaşan enfeksiyonlar ağır geçer.En önemli direnç zaten anneden geçen antikorlardır. Daha sonra sterilizasyonu kademeli olarak azaltmakta fayda vardır.Çocuklar 6 haftadan itibaren her gün temiz havaya çıkarılmalıdır.

3-Bitkisel besin alması ve dengeli beslenme

Mevsiminde ve mümkün olduğunca organik sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir,sebze meyve alımı yeterli değilse vitamin takviyesi verilmelidir,ayrıca abur cuburdan uzak tutulmalı bağışıklık sisteminin düşmanı olan beyaz şekerden kaçınmalıdır.Ayrıca bağırsak florasının ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yoğurt gibi fermente gıdalara erken başlanmalıdır.

4-Antibiyotiklerden mümkün olduğunca kaçınma

Antibiyotikler gereksiz yere kullanılmamalıdır,sadece bakteriyel enfeksiyonda kullanılabilir.

5-Probiyotiklerle takviye

Çalışmalar üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve mide bağırsak enfeksiyonlarının çok yoğun olduğu dönemlerde düzenli probiyotik kullanımının koruyucu olabileceğini göstermektedir.

6-Aşılanma önemlidir

Çocuklarımızın birçok çocukluk hastalığını geçirerek doğal bağışıklık kazanmasını beklersek, beraberinde görülebilen zatüre, menenjit ve kulak iltihabı, kısırlık gibi istenmeyen riskleri de kabullenmiş oluruz, aşılanarak hem hastalıklardan, hemde risklerinden kurtulmuş oluruz.

7-Evde çok fazla kimyasal madde kullanılmaması.

Arap sabunu gibi doğal temizleyicilerin tercih edilmesi ,çamaşır suyu gibi kuvvetli ürünlerin kullanılmaması gerekir, ayrıca aşırı hijyen bakteri direncine yol açabilir ve allerji gelişiminde de rol oynayabilir.

8-Çocukları aşırı korumaktan sakınmak

Çok korunan,hasta insanlara hiç yaklaştırılmayan,çok steril bir ortamda büyüyen çocuklar hem daha fazla hasta olurlar hem de bu çocuklarda alerji ve astım gelişme olasılığı daha yüksektir.Oda sıcaklığında 21 dereceyi geçmemek ve aşırı giyinmeye alıştırmamak gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sibel Kılıçaslan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)