Çocuğun Dünyasında Baba

Yazar Alev Altun EsmerAile Danışmanı • 14 Nisan 2021 • Yorumlar:

Son yıllarda bilim dünyasındaki yaygın görüşe göre çocuğun hayatının ilk yıllarında kurduğu ilk ilişkiler dünyayı nasıl algıladığı ve ileride kuracağı yeni ilişkiler üzerinde önemli bir etkiye sahip. İnsan ilişkiler içine doğar, ilişkilerde yara alır ve ilişkilerde iyileşir.

Babalar, çocuklarının gelişiminde, sağlıklı aile ilişkilerinde, sağlıklı toplumda önemli rol oynarlar. Annelik ve anne-çocuk ilişkisi üzerine yoğun çalışmalar yapılmış olmasına rağmen babalık ve baba-çocuk ilişkisi üzerine yakın bir zamana kadar pek çalışılmamıştı. Ancak son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalar, babanın çocuğun hayatında önemli bir yeri olduğuna vurgu yapmakta ve çocuk-baba etkileşiminin öneminden bahsetmektedir.

Bireyin kişilik gelişimi için çoğu kaynaklara göre 0-7 yaş arası dönem çok büyük önem taşır. Bu bağlamda babanın erken çocukluk döneminde çocuğun hayatında fiziksel ve duygusal olarak var olması, çocukla birlikte etkili zaman geçirmesi, çocuğu bağımsız davranmaya teşvik etmesi, kendi üzerine düşen sorumlulukları ailede yerine getirerek hem kendisine hem de çocuğun sağlıklı gelişimine katkı sunması elzemdir.

Çocuğun sağlıklı gelişimi için babalara tavsiye ettiklerimizi kısaca sıralayacak olursak;

Çocuğun annesine saygı ile yaklaşın

Babanın çocuğun yararına yapabileceği en iyi şey çocuğun annesi ile kurduğu ilişkinin kaliteli olmasıdır. Eğer eşinizle bir aradaysanız ve evliyseniz bağınızı güçlü ve ilişkinizi canlı tutmaya çalışın. Eğer bir arada değilseniz veya boşanmışsanız, saygınızı ve destekleyici yaklaşımınızı sürdürmeniz önemlidir. Birbirine saygı duyan iki yetişkinin ilişkisini gözlemleyen çocuk dünyaya dair güvenli bir algıya sahip olacaktır. Böylece çocuk kendini de bu güven ortamı içinde saygıdeğer ve kabul edilen bir birey olarak sağlıkla büyütür.

Çocuğa sevginizi gösterin ve onu dinleyin

Sevildiğini ve istenerek dünyaya getirildiğini bilmesi çocuğa güven verir. Dokunarak sevmek ve yakınlık göstermek, bunu yaparken de iyi duygular hissetmek çocukla yetişkin arasındaki bağı güçlendirir. Düşüncelerine değer verildiğini ve sorunlarının önemsendiğini hissetmesi için çocuğun etkin bir şekilde, başka bir şey ile meşgul olmadan sadece ona odaklanarak yeteri kadar dinlenmesi önemlidir. 

Sağlıklı sınırlar çizin

Her çocuk bir yetişkinin rehberliğine ve sınıra ihtiyaç duyar. Çocuğun kendini tanıması ve geliştirmesi için kendinin ve ötekinin ayrımına varması gereklidir. Ceza ve aşırı övgü yerine seçimlerinin sonuçlarını bazen konuşarak anlatmak bazen de yaşayarak deneyimlemesine fırsat vermek, iyi yaptığı şeylerde ise çocuğun kendisini değil yaptığı davranışı övmek ve görüldüğünü ona göstermek kıymetlidir. Açık, net, tutarlı ve rahat bir şekilde doğal olarak sınırları koruyan ebeveynlerin çocukları sevilen biri olduklarını içten içe hisseder ve bunun verdiği rahatlıkla ne zaman nerede durması veya devam etmesi gerektiğini bu güvenli ortam içerisinde öğrenir. 

Birlikte zaman geçirerek model alması için fırsatlar oluşturun

Birlikte yenen yemek karın doyurmaktan çok sosyal bir paylaşımdır. Sağlıklı aile ilişkilerinin önemli bir parçasıdır. Erkek çocukları babalarıyla birlikte vakit geçirerek özdeşim kurar, model alır, kız çocukları bu sayede erkeklerle sağlıklı ilişki kurmayı deneyimler ve bu deneyimler ilerleyen hayatlarında ilişki seçimlerine etki eder.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Altun Esmer Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Alev Altun Esmer

Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al