Cinsel Sorular, Ebeveyn ve Çocuk

Yazar Alev Altun EsmerAile Danışmanı • 14 Nisan 2021 • Yorumlar:

Günümüzde cinsellik pek çok ebeveynin ve öğretmenlerin de çoğunlukla yok saymayı tercih ettiği bir konudur. Bu konuda yapılan pek çok araştırmada anne babaların çocuklarına cinsellikle ilgili soruların cevaplanmasını da kapsayan mahremiyet eğitimi vermediği görüşmüştür. Bunun en önemli nedenlerinden biri, cinsel eğitimi de içeren mahremiyet eğitiminin birbirine karıştırılmasıdır. Bununla beraber anne babaların bu konuyu nasıl ele alacaklarını bilememeleri, küçük yaşta çocuğun bu bilgileri öğrenmesinin sakıncalı sonuçları olabileceği düşüncesiyle beraber çoğu zaman konunun onları tedirgin etmesi ve cinsellikle ilgili başka olumsuz duygulara sahip olmaları nedeniyle ertelemeleri ya da yok saymaları olduğu düşünülmektedir.

Bu durumda cinsellik konuşulamayan tabu bir konu haline gelir zaman içinde. Çocuk zamanla soru sormaktan vazgeçer bazen de hiç sormaz. Görünüşte bu konularla ilgilenmiyordur ancak içinde cevaplanmamış pek çok soru olabilir. Bu sorulara kendinden daha bilgili bir arkadaşı, bir yetişkin ya da internete cevaplar bulabilir. Bulduğu bu cevaplar pek doğru olmayacağı gibi çocuk üzerinde de istenmeyen etkilere yol açabilir.

Cinsellik yaşamın doğal bir parçasıdır. Belirli bir çerçeve içerisinde, yeri geldiğinde ve gerektiği kadar konuşulabilir. Toplumu oluşturacak sağlıklı nesiller yetiştirmek, bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyal ve cinsel yönden kendisi ve çevresiyle barışık bireyler yetiştirmekle mümkündür. 0-6 yaş bireyin gelişiminde büyük önem taşır ve bu dönemde aile içinde çocuk kendini büyütür.

Bu durumdan farklı olarak bazı anne babalar veya yetişkinler de çocuğun yanında, sosyal ortamlarda rahatlıkla giyemeyecekleri fazlasıyla açık kıyafetlerle dolaşabilirler ve birlikte duşa yada tuvalete gierebilirler. Çok dikkatli olmadan çocuğun kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde cinsellikle ilgili materyaller(kitap, dergi, sınırsız internet erişimi vb.) bulundurabilirler.

Bu türden davranışlar çocukta bu konuya fazladan bir ilgi ve merak uyandırabilir. Henüz hazır değilken kavrayamayacağı durumlar karşısında zihni ve duyguları karışır. 

Esasen cinsel eğitimi de içeren mahremiyet eğitimi doğumdan itibaren başlar ve yetişkinliğie kadar devam eder. Genellikle çocuklar kendi cinsiyetlerini ayırt etmeye başladıkları 2,5 – 3 yaşlarından itibaren cinsellikle ilgili sorular sormaya başlarlar. Çocuğun soru sorabilmesinde ebveyniyle kurduğu ilişkide kendini güvende ve rahat hissetmesi belirleyici olabilir. Bu ilişkide ebeveynin cinsellikle ilgili konular hakkındaki duygularının da önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Cinsellik hakkında konuşmaktan kaçınan, bu konu ile ilgili konuşmaktan ya da zihninden geçirmekten bile olumsuz duygular hisseden bir yetişkinle muhatap olan çocuk akında soruları ve merakı olsa bile sormamayı tercih edebilir. Böyle bir durumda ebeveynin kendi duygularıyla temas etmesi, bu duyguları üzerinde çalışması faydalı olabilir.

Çocuğun soru sorduğu durumlarda ise ebeveynin sade bir dille, bilimsel kaynaklardan yararlanarak, birkaç kısa cümle ile, açıkça çocuğa cevap vermesi durumunda olası zorlukların yaşanmasının önüne geçmiş olur. Cevap çocuğun ihtiyacından fazla detaylı ve uzun olmamalıdır. Cevabı bilmiyor olduğu durumlarda ya da kendisini cevap vermek için yeterince rahat hissetmediği durumlarda, çocuktan birkaç gün müsaade isteyerek, belirttiği tarihe kadar bu konuda eksik bilgi varsa gidermesi ve sıradan bir konuyu konuşurken hissettiği gibi, sakinlikle konuşması faydalı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Altun Esmer Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Alev Altun Esmer

Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al