Çocuğun Yaşamında Babanın Rolü ve Önemi

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Bebekler dünyaya geldikleri zaman ‘’Ana babalı büyüsün’’ denilmekte. Bu düşünce aynı zamanda çocuğun ebeveynleri ile büyümesinin dileği olarak görülmektedir. Çünkü çocuğun yaşamında annesi kadar babasının varlığı da çok önemlidir.

Çocukların büyütülmesinde bu sorumluluk genellikle annede olmaktadır. Çünkü anne bebeği besleyen kişidir. Diğer yönden babanın desteği de bu süreçte önemli olmaktadır. Hamilelik döneminde babanın eşine iyi bakması, onun mutluluğuna önem vermesi anne karnındaki çocuğun sağlık ve psikolojisini etkilemektedir.

Çalışan annelerin sayısının artması, çocuğun aile içerisindeki rolünün farklılaşması, babanın aile içerisindeki anlam ve rolünü değiştirmektedir. Çocuğun hem bilişsel hem de sosyal ve duygusal gelişimi açısından babanın rolü çok önemli olmaktadır.

Hem kız hem de erkek çocukları için babalar ile iletişimleri onlar için çok önemlidir. Kız çocukları için baba ile kurulan bağ karşı cinsi temsil eden önemli bir model oluşturmaktadır. Aynı durum erkek çocukları için de geçerlidir. Erkek çocuk da gelecekteki sosyal bir birey olarak rol modelini babasından izleyerek öğrenecek, kişiliğini kazanmada ise babasını taklit edecektir.

Çocuklar ile ilişkileri düzenleyen kişi anne olarak görülmekle birlikte, çocuğun ilgi ve sevgisine en çok ihtiyaç duydukları kişi de baba olmaktadır. Babanın çocukları ile kurduğu ilişki çocuğun kişilik gelişiminde son derece önemlidir.

     Dengeli ve sevgi dolu bir ortamda büyüyen çocukların son derece sosyal bireyler oldukları, çevreleri ile uyumlu bir ilişki kurabildikleri, kendilerini ifade etmede sıkıntı yaşamadıkları görülmektedir.

    Çocukların kişilik yapısının en önemli birimini oluşturan baba, her yönüyle çocukların kahramanı olarak üzerine düşen sorumluluklarının bilincinde hareket etmeli ve önemli bir rol model olduğu unutulmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)