Çocuğun Yaşı ve Yaşına Göre Değişen Davranışları

Yazar Aslıhan Erçakar Tellioğlu • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

Her yaş çocuğu farklı bir davranış kalıbıyla tanıştırmaktadır. Bazı yaşlarda çocuk, oldukça sakin bir yaşam sürerken bazı yaşlarda inatlaşmaların hakim olduğu oldukça zor bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Bunların hepsi gelişimin doğal parçası olduğu için ebeveyn tarafından normal karşılanmalıdır ve doğru tutumla çocuğa yaklaşım gösterilmelidir.

Bu yazımızda 7 yaş, 8 yaş, 9 yaş ve 10 yaş çocuğunun gelişimsel birtakım özelliklerini inceleyeceğiz.

7 YAŞ

7 yaş, içe çekilme, sakinlik ve iç dünyanın keşfedilmeye başlandığı yaştır. Bu dönemde çocukta sebatkar bir karakter gözlemlenir. Başladığı işi sonlandırmak ve yaptığı işlerde en iyi olarak öne çıkmak isteyen bir çocukla karşılaşırız. Yani 7 yaş çocuğunun kendisiyle ilgili beklentisi yüksektir. Bunların yanısıra bu yaş döneminde çocukta yoğun kaygılar başlayabilir. İç ve dış dünyanın keşfine başlayan 7 yaş çocuğu eskiden bildiği konularda bile bazı korkular geliştirmeye başlayabilir. Ölüm, savaş gibi konular, duyduğu korkulardan bazıları olarak bu dönemde karşımıza çıkabilir.

8 YAŞ

8 yaş, dışa dönüklüğün yoğun olduğu bir dönemdir. Rutin olarak yaptığı yemek yeme, okuma,yazma gibi eylemlerde çocuk hızlanmaya başlar. Aile ve arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlar. Ancak en önemli ilişkisini yine anneyle sürdürmeye devam eder. Hatta anneyi paylaşamama ve buna bağlı olarak gelişen belirgin kıskançlıklar bu dönemde ortaya çıkabilir.

Zaman zaman saldırgan davranışlarıyla çevresindekileri zorlayabilir. Aynı zamanda gelişmiş sözel becerisi nedeniyle çevresi tarafından "yetişkin gibi konuşmalar" gözlemlenebilir.

9 YAŞ

9 yaş çocuğu tedirgin ve huzursuz ruh haliyle karşımıza çıkar.Bu dönemde çocuk kendini merkeze alır. Ebeveynlerinin söylediklerini dikkate almayabilir hatta bazen uyarılarına karşı çıkabilir. Bireysel farklılıkların ön planda olduğu bir dönemdir. Dolayısıyla her çocukta farklı bir ilgi alanı farkl bir temaya yönelmeler görülebilir. Örneğin bazı çocuklarda akranlarına kıyasla şiddet içerikli filmlere eğilim görülür bazılarında ise yine akranlarına kıyasla paraya daha çok önem verme gibi belirgin bireysel farklılaşmalar bu yaş döneminde söz konusu olabilir.

10 YAŞ

9 yaş döneminden sonra aileye bağlılık 10 yaş döneminde fazlasıyla yoğunlaşır, ailesini daha çok sevmeye başlar.Aile ile birlikte etkinliklere katılım isteği bu dönemde artar. Anne ile ilişki güven dolu ve sorunsuzdur. Çocuğun ilgileri bu dönemde çeşitlenmeye başlar. 9 yaşın verdiği gerginlik geri planda kalır ve yerini uysallık ve uyumluluğa bırakır.

10 yaş dönemi "altın çağ" olarak adlandırılır. Çünkü bu yaşta çocuğun gelişimi dengelenir ve eskiye göre daha fazla olgunlaşmalar görülmeye başlar.

Ebeveynler olarak her yaşın farklı bir gelişimsel paterni ve buna bağlı olarak değişebilen davranışsal özellikleri olduğunu unutmamalıyız ve bunun bilinciyle çocuklarımıza olan davranış ve tutumlarımıza dikkat etmeliyiz. Her çocuğun gelişimi farklıdır. Dolayısıyla bu davranışsal özelliklerde de bazen erken yada geç görülme durumlarıylada karşılaşabiliriz.

Yapılması gereken şey , çocuğu kendi yaş dönemine bağlı olarak değerlendirmek ve anormal olan durumlar olduğu düşünülüyor ise bir uzmandan psikolojik destek almaktır.

Sağlıklı ve huzurlu çocuk yetiştirebilmek dileklerimle...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)