Sınav Stresi Yüzünden Oluşan Akne ve Sivilceler

Yazar Aslıhan Erçakar TellioğluPsikolog • 20 Haziran 2020 • Yorumlar:

Öğrencilerin çoğu girecekleri sınava hayati anlam yüklüyor. Başaramama korkusu, çevre baskısı, konu eksiklikleri gibi olumsuzluklar durumu daha da şiddetlendirerek yoğun bir kaygı yaşanmasına sebep oluyor. Bu dönemde stresle birlikte gençlerin hiç hoşlanmadıkları yüzde oluşan akne ve sivilceler de duruma eklenerek sınav stresi iyice rahatsız edici bir boyut kazanabiliyor.

Stres hormonları, yüzde oluşan sivilceleri tetikleyebiliyor ve genç bu sefer kendini beğenmemeye ve özgüven düşüklüğü yaşamaya başlayabiliyor. Bununla birlikte sosyalleşmeden kaçınma gibi bazı durumların ortaya çıktığınıda gözlemleyebiliyoruz. Tabiki tüm bunlar zaten ergenlik döneminde olan gençleri psikolojik olarak derinden etkileyebiliyor ve adeta bir kısır döngü haline gelebiliyor yaşanan bu durum.

Stresle başedebilmek ve sivilce sorunlarından kurtulabilmek için öğrencilerin ve ailelerin bu stresi tanıması ve başedebilmek için neler yapmaları gerektiğini bilmeleri fazlasıyla önemli. Ciltle ilgili bazı durumlara dikkat ederek ve stresle de sağlıklı bir şekilde başederek sivilce sorunlarından kurtulmak mümkün.

 

Stres döneminde sivilcelenme problemi yaşayan gençlerin ilk olarak bir uzmandan destek alması gerekir. Günlük cilt bakımına dikkat etmek, dengeli ve düzenli beslenebilmek, uyku hijyeni gibi konular gençlerin dikkat etmesi gereken konular arasında. Tüm bunların yanında stresle başedebilmek için nefes egzersizi, spor, meditasyon, akşam yürüyüşleri, rahatlatıcı etkinlikler, kendine zaman ayırma gibi faktörlere de önem verilmesini isteriz. Çünkü bunlar genci zihinsel olarak rahatlatarak psikolojik sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Psikolojik olarak kendini iyi hissettikçe sivilce sorunlarıda hafifleyerek gencin kendine olan güvenini artacaktır. Olumlu ruh haliyle birlikte kendine olan bakış açısı ve sınav stresiyle başedebilme becerisi güçlenecektir. Sonuç olarakda gencin performansı artarak sınavda göstereceği başarı oranı da artacaktır.

Stresin sivilce sorunlarını tetiklediği ve sivilcelenmelerinde psikolojik sağlığa ve sınav başarısına olan olumsuz etkisi unutulmamalı ve konu hakkında vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman desteğine başvurulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aslıhan Erçakar Tellioğlu Psikoloji, Çocuk Gelişimi Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)