Yorum Yapmak ve Soru Sormak Çocuğumun Dil Gelişimini Nasıl Etkiler?
Çocuğunuza sizinle iletişim kurmasını teşvik etmek için sorular sormanız doğaldır. Ancak çok fazla soru sormanın çocuğunuzun daha az iletişim kurmasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Çocuğunuzun bilgisini test etmek için kullanılıyorsa (örneğin, “Bu ne renk?”) veya çocuğunuzun sorduğunuz şeyle ilgisi yoksa sorular bazen konuşmayı sürdürmeye engel olabilir. Çok fazla soru sormak çocuğunuz üzerinde baskı yaratabilir ve daha az etkileşim kurmasına neden olabilir.
Konuşmaların daha uzun sürmesini sağlamak için sorularınızın bazılarını yorumlarla değiştirmek iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun ilgi alanına göre yorumlar yapmak, onu iletişim kurmaya teşvik etmenin en iyi yollarından biridir.
Peki bunu nasıl yapacağız?
Yorum Yapmak Şununla Başlar:
Gözlemle, Bekle ve Dinle!
Yüz yüze olun: Çocuğunuzun seviyesine inin, böylece birbirinizin yüzünü görebilirsiniz. Daha sonra…
Hiçbir şey söylemeden çocuğunuzu gözlemleyin. Baktıklarına, söylediklerine veya yaptıklarına çok dikkat edin.
Konuşmadan bekleyin: Öne eğilin ve ilgilendiğinizi görün. Bu, çocuğunuza konuşmayı başlatma şansı verir.
Çocuğunuzun mesajını dikkatle dinleyin, böylece size söylediklerinin sizin için önemli olduğunu bilecektir. Çocuğunuz iletişim kurduğunda… bir yorum yapın!
Yorumunuz, çocuğunuzun ilettiği şeyle doğrudan ilgili olan, dilbilgisi açısından doğru, kısa bir ifade olmalıdır. Örneğin çocuğunuz size dönüp büyük bir kar yığınını işaret ederse kollarınızı iki yana açarak “Bu büyük bir kar yığını!” diyebilir ve “büyük” işareti yapabilirsiniz. Sonra tekrar bekleyin.
Çocuğunuz yorum yaparken kullandığınız kelimelerin tamamını anlamayabilir ama sorun değil! Kelimeleri birçok farklı durumda tekrarladığınızda ve anlamlarını bir hareket veya jestle gösterdiğinizde, çocuğunuzu zamanla öğreneceği yeni kavram ve fikirlerle tanıştırırsınız.
Unutmayın… Yorumunuzu Çocuğunuzun Mesajıyla Bağlantılı Olmalıdır.
Bir yorum yaparken, bunun doğrudan çocuğunuzun iletişim kurduğu ve ilgi duyduğu konularla ilgili olduğundan emin olun. Bu, çocuğunuzu başka bir adım atmaya ve konuşmayı ileri geri devam ettirmeye motive edecektir.
Banyo zamanı olduğunu ve çocuğunuzu küvete koyduğunuzu hayal edin. Yüz yüze gelirsiniz ve Gözlemleyin, Bekleyin ve Dinleyin: çocuğunuz suyu o kadar sert sıçratıyor ki su sizi ve yeri ıslatıyor. Çocuğunuz gülüyor ve “Şap!” diyor.
İşte çocuğunuzun suya enerjik bir şekilde sıçratma ilgisiyle ilgili yorum yapmanın farklı yolları!
Gelecek Hakkında Konuşun:
“Eğer bana su sıçratmaya devam edersen ben de sana sıçrayacağım!”
Duygular Hakkında Konuşun:
“Küvette su sıçratmayı seviyorsun!”
Geçmiş Deneyimler Hakkında Konuşun: “Vay canına, bu büyük bir sıçrama. Dün parktaki su birikintilerinde büyük su sıçramaları yaptık!”
Betimlemek:
“Bu gerçekten büyük bir sıçramaydı!”
Açıklamak
Her yer ıslak olduğu için yerleri kurulamak için havluya ihtiyacım olacak!"
Hayal et/rol yap:
“Sen suya sıçrayan büyük bir balıksın!”
Bir yorum yaptıktan sonra, çocuğunuzu başka bir adım atmaya ve sohbeti sürdürmeye teşvik etmek için tekrar bekleyin. Çocukların yorumlarınıza yanıt vermeleri gerektiğini öğrenmeleri zaman alabilir, bu nedenle çocuğunuzun hemen yanıt vermemesi sorun değil.