Çocuğunuz İle Gülüp Eğlenirken, Onunla Aranızdaki Bağı Güçlendirebileceğinizi Biliyor Muydunuz?

Yazar Ayşenur KayaPsikolog • 5 Şubat 2021 • Yorumlar:

Ebeveyn-çocuk arasındaki sağlıklı bağ, çocuğun duygusal sağlığı açısından son derece önemlidir. Anne baba ve çocuk arasındaki bu sağlıklı bağ, güvenli bağlanma olarak adlandırılır. Bireyler ebeveynleri ile kurdukları bağın kalitesi ölçüsünde kendileri olabilirler ve kaliteli bir yaşam sürdürebilirler. Bu nedenle güvenli bağlanma gerçekleşmeden sağlıklı bir kişilik geliştirmek mümkün değildir. Davranış bozukluklarının, mutsuz ilişkilerin, potansiyelinin altında başarı göstermenin altında, çocukluk döneminde ebeveyn ile kurulan bağın yetersizliği yatar .

Güvenli bağlanmanın temelini, bebeklikte başlayan sosyal etkileşim oluşturur. Daha bebeklik döneminde başlayan ve anne babanın kendi doğallığına bebeğin parmaklarında oynadığı “Bu yemiş, bu pişirmiş, bu hanı bana demiş” oyunundan tutun da, “ce-e” diye gözlerini kapamaya kadar pek çok oyun, ebeveyn-çocuk bağlanmasında önemli yer tutar. Bu oyunlardaki göz temasları, dokunmalar, ses tonları sinir sisteminin regülasyonunda ayrılık kaygısına dek ebeveyn çocuk ilişkisinde iyileştirici güce sahiptir. Bu pozitif sosyal etkileşim, stresi azaltıp çocuğunuzun beyin gelişimine katkıda bulunarak büyümesini ve kendisini daha iyi hissetmesini sağlayan “oksitosin”, yani “İyi hissetme” hormonunu harekete geçirir.

Çocuklar anne babalarıyla mutlu ve uyumlu bir ilişki kuramadıklarında ya da herhangi bir travma yaşadıklarında, aralarındaki bağ zayıflar, bunda davranış sorunlarına ve duygusal sıkıntılara yol açabilir.  Çocuğunuzla aranızdaki uyumun bozulduğunu hissettiğinizde, ilişkinizdeki ahengi yeniden oluşturmak  için oyunlardan yardım alabilirsiniz. Aranızdaki yakınlığı artıran “ Bağlanma Oyunları” böyle  dönemlerde size çok yardımcı olacaktır. 

Peki “Bağlanma Oyunları” nasıl oyunlardır? 

Bağlanma oyunlarının özelliklerinden bahsetmek gerekirse, bu tür oyunların belli bir kuralı yoktur,  rekabet içermez, işbirliğine dayanır, saldırganlığa özendirmez, disiplin sorunlarına yol açmaz. Bağlanma  oyunları, karşılıklı etkileşim içinde oynanır ve bol bol kahkaha içerir, özel oyuncaklar gerektirmez,  bildiğimiz oyunlardan oluşur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)