Çocuğunuz okula hazır mı ?

Yazar Burçin DemirkanÇocuk Psikiyatristi • 16 Haziran 2016 • Yorumlar:

Okula başlamaya aday çocuğumuza okul olgunluğu testi yaptıralım. Böylece minik yavrularınıza biz uzmanlar tarafından öğrenme ve dikkat süreçlerini sayı ve okuma olgunluğu anlamında incelensin. Ona göre yaz etkinlik planı çıkarılsın. Eğer gerekli görülürse uzmanın yönlendirmesine göre bir süre sonra tekrar bir değerlendirme yapılarak çocuğun okula gitmesine karar verilsin. Bir de buna ek olarak çocuğun sosyal duygusal gelişimi incelensin .Ve geliştirilecek öneriler sunulsun. Böylece çocuklarınızın zayıf alanları güçlensin. Başarmanın keyfine vararak mutlu ve sağlıklı çocuklar olmaları sağlansın.
Çocuğunuz Okula Hazır mı? Okul Olgunluğu Nasıl Oluşur?
İlköğretim birinci sınıfa çocuğumuzun yaşamındaki önemli dönüm noktalarındandır. Çocuğumuz anaokuluna gitse de gitmese de ilk öğretime giderek farklı bir deneyim yaşayacaktır. Okula başlayan minikler için kurallar ve gün içinde yapılan etkinliler değişecek. Yeni arkadaşlar ve yeni yetişkinlerle geçirilecek zaman dilimleri çoğalacak. Bu nedenle duygusal ve sosyal uyum ile ilgili başarılması gereken görevler bir bir sıralanacak. Çocuğumuz programlı öğretimin gerektirdiği etkinliklere katılmaya başlayacak. Bu nedenle de belirli bir disiplin içinde kurallara uyması, öğretmenin söylediklerini yerine getirmesi gerekecek. Ve en önemlisi okuma-yazma, aritmetik ve benzeri konuları öğrenmek gibi görevlerle karşılaşacak. İlköğretim birinci sınıfta akademik alanda başarılması beklenen önemli ödev okuma- yazma ve temel aritmetik becerilerini öğrenebilmek olarak görülmektedir. Çocukların okuma yazma programının uygulandığı okullara başlamadan önce okuma ve yazmayla ilgili deneyim yaşayıp yaşamamalarının onların okuma yazma gelişimlerini ve okul başarılarını etkilediğini izlemekteyiz. Okul öncesi eğitime devam eden ve okul öncesi eğitimde uyum süreçlerini tamamlayan çocuklar birinci sınıfa başlarken daha şanslıdır.
OKULA BAŞLAMAK İÇİN TEK KRİTER YAŞ DEĞİLDİR.
Okul olgunluğu testi çocuğu okula hazır olup olmadığını ölçer. Seneye okula başlayacak çocuklara bu aylarda okul olgunluğu testi yaparak akademik olarak güçlü ve zayıf alanlarını taramak önemlidir. Böylece çocuğunuz görsel algı, görsel dikkat, işitsel dikkat ,kelime dağarcığı, kopyalama , cümle anlama , sayısal becerilerinde yaşının düzeyinde olup olmadığı ile ilgili bir taramadan geçer.
OKUL OLGUNLUĞU OLUŞMAMIŞSA ÖNLEM ALALIM.
Okul olgunluğu oluşmamış ise çocuğumuzun eksik alanları var demektir. Eksiklerini tamamlayarak okula gönderdiğimiz çocuğumuz başarı duygusunu özümseyecektir. Öğrenmenin keyfine varacaktır. Yaşı geldi diye hazır oluşuna bakmadan okula götürdüğümüz çocuğumuz ise risk altında olacaktır .Eğer okula hazır değilse duygusal olarak örselenecektir. Başarısılık duygusu ile tanışacaktır. Sonrasında ona yardım etmek için okul öncesi döneme ait eksiklerini tamamlamaya çalışsanız da sonuçlara ulaşmak baştan önlem aldığınız zaman ki kadar çabuk olmayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burçin Demirkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)