Çocuğunuzun Kaygısını Azaltmanın Yolları

Yazar Fatih Güleç • 3 Ekim 2023 • Yorumlar:

Çocuklar hayatlarında birçok zorlukla karşılaşabilmektedirler. Karşılaşılan bu zorluklar ebeveynlere bazen önemsiz görünse de çocukta farklı tepkilere neden olabilmektedir. Bu durumlar çocuğun kişiliğini oluşturan yapı taşları olmakla birlikte çocukta kaygı da yaratabilir. Uyku, yemek, akademik ve akran ilişkilerindeki sorunlar çocuklarda görülen belli başlı sorunları oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda çocuğunuzdaki kaygıyı azaltmak ve aranızdaki ilişkiye zarar vermemek için çocuğunuza karşı yaklaşımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

1- Çocuğunuzla etkileşim kurun ve kaygılarının neden kaynaklandığını anlayın

Duruma müdahale etmeden önce sebebini anlamak gerekmektedir. Çocuğunuz neye kaygılanıyor olursa olsun kaygı yaratan duruma onun gözünden bakarak hislerini anlayabilmek önemlidir. Kaygı sebebi anlaşıldıktan sonra bir güven ortamı yaratılarak daha sonrası için kaygılanacağı durumlarda nasıl başa çıkabileceğine ilişkin yardımda bulunabilirsiniz.

2- Her şeyin yolunda olduğunu söylemektense güvende hissetmelerini sağlayın

Her şeyin yolunda olduğunu söylemek çocuğunuzda kaygının azalmasına sebep olmayacaktır. Bunun için kendinizin kaygılandığı bir zamanı düşünebilirsiniz. Kaygılanılan duruma karşı güvende hissedilmedikçe sizin de kaygınız azalmayacaktır. Bu sebeple çocuğunuzu kaygılandıran şeye karşı açıklamalarda bulunun. Kaygı kaynağı hakkında bilgi sahibi olduğunda kaygısı da azalacaktır.

3- Nefes egzersizleri

Kaygı hissedildiğinde vücutta da çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Örneğin avuçlar terleyebilir, kalp atışı hızlanabilir, nefes alıp verme hızlanabilir… Oluşan fiziksel tepkileri kontrol altına almanın en etkili yöntemlerinden birisi nefes egzersizleridir. Bu yöntemle birkaç dakika boyunca sakin ve kontrollü biçimde nefes alınıp verildiğinde yavaş yavaş fiziksel tepkiler de ortadan kalkmaya başlayacaktır.

4- Hayal güçlerinden faydalanın ve kaygılarından uzaklaşmasına yardımcı olun

Çocuğunuz kaygılandığı durumlara karşı kendi çabasıyla da başa çıkabilmeyi öğrenmelidir. Sadece sorunu düşünerek olayın üstesinden gelemeyecekleri gibi bu durum onları daha da kaygılandırabilmektedir. Çocuğunuzda kaygı yaratan durumlar ve ne zaman bu kaygının azaldığına dair bilgi sahibi olmak onlara yol göstermek açısından önemlidir. Bu koşulların ne olduğunu bulabilmek için çocuğunuzun hayalgücünden de h-faydalanabilirsiniz.

5- Yardıma ihtiyacı olduğunda sizin orada olacağınızı bilmesini sağlayın

Kaygı yaratan durumlardan sonra çocuğun ebeveynine eninde sonunda ulaşabileceğini bilmesi kaygıyı yönetmekte önemli olabilmektedir. Bunu bilmediği takdirde yaşanılan stres kaygıyı daha da arttırabilmektedir. Sorun olduğunda size ulaşabileceklerini bilmeleri de problemle başa çıakbilme yeteneklerini güçlendirecektir. 

6- Mantığını kullanmasını öğretin

Kaygı yaratan durumun sebebini çocuğunuzun da anlaması tek başına kaygısını azaltabilmesi için önem kazanmalıdır. Kaygı yaratan duruma karşı negatif düşüncelerinden kurtulmak için mantıklı cevaplar ve çözüm yolları üretmek gerekmektedir. Çocuğunuzla sohbet ederken bu çözüm yollarını bulmasına yardım ederek mantığını kullanmasını öğretin. 

7- Kademeli olarak konfor bölgesinden çıkmasını sağlayın

Kendi başına kaygı yaratan durumlarla başa çıkması önemli olmakla birlikte bunu bir anda yapmasını beklemek ve buna yönelik hareket etmek de işe yaramayacaktır. Çocuğunuz hazır oldukça onu destekleyerek bu durumlarla başa çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için kaygı yaratan durumlara tek tek odaklanmalı ve çocuğunuzu bu sebeplerin üzerine gitmesi için cesaretlendirmelisiniz. Konfor alanından çıkması için gerekli becerileri pekiştirerek bu becerilerin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)