Çocuk Beslenmesi

Yazar Ezgi SağlıcakDiyetisyen • 30 Aralık 2019 • Yorumlar:

Çocuklar, okula başladıklarında; evden uzaklaşmaları, alışmış oldukları yaşam tarzından farklı bir ortama geçmeleri, arkadaşların etkisi gibi sebeplerle çocukların beslenme alışkanlıkları ve düzenlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Bu süreçte anne, çocuğunun beslenmesinin takibini yapmayı bırakmamalı aksine, başarılı bir okul hayatı için çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamalıdır.

Okul döneminde çocuklarda; şekerli, hazır paketli gıdalar, asitli ve şekerli içecekler, fast-food tarzı yiyeceklerin tüketimi fazla iken, vitamin-mineral, lif içeren besinlerin tüketimi yetersiz olabilmektedir. Bunun sonucunda da çocukluktan başlayan ve bütün yaşamı etkileyebilen; obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve psikolojik sorunlar gibi tablolarla karşılaşılıyor. Bu nedenle, okul dönemindeki çocukların beslenmesi takip edilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenme çantaları hazırlanmalıdır.

Beslenme çantası hazırlanırken, genel olarak dikkat edilmesi gereken bazı ilkeler şunlardır:

  • Çocuğun yaş ve boyuna göre alması gereken günlük kalori ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılayacak öğünler oluşturulmalı. Böylece, çocuğun ideal ve sağlıklı vücut ağırlığında olması sağlanır.

  • Beslenme çantasında besinlerde çeşitlilik sağlanmalı. Öğün içerikleri, bütün besin gruplarından zengin olmalıdır. Karbonhidrat, protein ve yağ dengelemesinin doğru planlandığı bir öğünde hem çocuk yemek yeme anlamında tatmin olacak hem de çocuğun fizyolojik bütün gereksinimleri karşılanmış olacaktır.

  • Beslenme çantalarında şeker ve katkı madde içerikleri çok yüksek olan hazır paketli gıdalara yer verilmemelidir. Bunun yerine; evde yapılmış, besin değerleri açısından daha zengin, içerik olarak temiz tatlılara yer verilebilir. Böylece çocuğu kantine yönlendirmemiş ve sağlıksız bir seçim yapmasının önüne geçmiş olabiliriz. 

  • Taze sebze ve meyveler beslenme çantalarında mutlaka yer verilmesi gereken besin gruplarıdır. Böylece çocuklarda lif alımını arttırmış, vitamin-mineral, antioksidan alımını desteklemiş oluruz.

 

2-10 yaş arası dönem, çocuklarda birçok alışkanlığın edinildiği bir dönemdir. Beslenme alışkanlıklarının edinilmesi de bu dönemde olur. Çocuk aileden ne görürse, kendisine onu örnek alır ve uygular. Bu nedenle çocuğumuza sağlıklı ve doğru beslenmeyi aşılamak istiyorsak, öncelikle kendimizin sağlıklı ve doğru beslenmesi gerekir. Çocuk zaten anne ve babasını örnek alacak ve ailenin beslenme düzenini ileriki yaşlarında da yaşam tarzı olarak uygulayacaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)