Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti Nedir)

Çocuk diş hekimliği; bebeklerin, çocukların ve özel bakım gerektiren (engelli) bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan, diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır.

Pedodontistler, diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra, ilgili fakültelerin pedodonti anabilim dalında doktora eğitimini (4-6 yıl) tamamlayarak pedodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Çocuk dişlerinin tedavisinde neden pedodontist tercih edilmeli?

Çocuğunuzun diş tedavilerini gerçekleştirecek doktorun pedodonti uzmanı olması, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğunuzun daha uyumlu ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli birey olması konusunda atılacak önemli bir adımdır.

Çünkü pedodontistler, ?önce dişi değil, çocuğu düşün? felsefesi doğrultusuna uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra kolaydan zora, kademeli bir tedavi yaklaşımı ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar.

 

Diş Çıkarma Serüveni

Diş çıkarma nedir ve ne zaman başlar?

Dişin ağız içinde görünür hale gelmesi olarak adlandırılan dişlenme (diş çıkarma) ortalama 6. ayda başlayıp 2,5 yaşına kadar devam etmektedir. Bebeklerde dişler genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Dişlenme yaşı ebeveynin ilk diş çıkardığı yaşa bağlı olarak daha erken ya da geç olabilmektedir. Hatta bazı bebekler dişli doğabilmektedir.

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmektedir. Bazı bebekler bu süreci hafif atlatırken bazılarında bu süreç adı gibi dişli olup, hem anneyi hem de miniğini zorlayabilmektedir.

Bunlar:

Tükürük (salya) üretiminin artması

Ağrı ve huzursuzluk

Dişetinde kızarıklık ve şişlik

Yanak ve Çene bölgesinde kızarıklık

Isırma

Uykusuzluk

İştahsızlık

Kulak çekiştirme , yanak kaşıma

Diş çıkarma ile ilgili olduğu henüz ispatlanmamış belirtiler

Ateş

İshal

Vücutta cilt döküntüsü

Bazı anneler çocuklarının diş çıkarma sürecinde ishali ve hafif ateşinin olduğunu belirtirler. Bu semptomların diş sürmesiyle ilişkisi henüz kanıtlanmadığından, bebeğinizin ateşi 38C derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler dişlenme ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir.

Anneler bebeği diş çıkarırken neler yapabilir?

Dişetine hafif basınç uygulama: Dişetine temiz ve soğuk bezle masaj yapılabilir.

Diş kaşıyıcı kullanımı: Plastik ve boya içermeyen (BPA free) diş kaşıyıcılarını, buzdolabında bir süre beklettikten sonra bebeğinize vererek dişetlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Kaşıyıcının buzlukta bekletilmemesine dikkat edilmeli. Aksi takdirde bebeğinizin dil, yanak, dudağına yapışabilir.

Soğuk gıdaların verilmesi: İştahsızlık görülen bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olacaksınız hem de besin ve su kaybının önüne geçebileceksiniz.

Ağrıyı azaltacak ilaçların kullanımı: Parasetamolveya ibuprofen içeren şuruplar ağrının azaltılmasında faydalı olabilirler. Ancak diş çıkarırken çok ilaç kullanmamak daha uygundur. Çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden sizi ve doktorunuzu o hastalıktan habersiz bırakabilir.

Tüm bunlara rağmen bebeğinizin sıkıntısı geçmiyorsa mutlaka pedodontistinize (çocuk diş hekimi) danışarak; anestezik madde içeren diş jellerini kullanabilirsiniz. Ancak bu pomatların düzensiz ve sıkça kullanımının bebeğinizin çeşitli organları ve özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalıdır.

 

İlk Diş Muayenesi

lk diş muayenesi ne zaman yapılmalı?

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ve Amerikan Pediatri Birliği ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte en geç 1 yaşından itibaren bir diş hekimi muayenesinin gerekli olduğunu belirtmektedirler.

Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?

İlk süt dişinin sürmesi ile birlikte (ortalama 6. ay) bebeğinizin diş ve diş etleri parmağınıza doladığınız temiz bir tülbent, gazlı bez, piyasada satılan özel temizleme mendilleri veya parmak fırçaları ile yapılmalıdır.

Bir yaşından itibaren gazlı bez veya tülbent ile temizlemeyi bırakıp yaşına uygun diş fırçası ile macunsuz olarak yada Fluorid içermeyen diş macunu ile diş ve diş etlerini temizleyebilirsiniz.

Hangi macun ne zaman kullanılmalı ?

1-3 yaş arası macunsuz veya Fluoridsiz diş macunu

3-6 yaş arası düşük doz (500 ppm) Fluorid içeren diş macunu ile fırçalama yapılmalı.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)