Çocuk diş tedavisi (pedodonti), koruyucu diş hekimliği

Yazar Fikret AltanDiş Hekimi • 26 Eylül 2017 • Yorumlar:

Pedodonti, diğer adıyla Çocuk Diş Hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.

Biberon Çürüğünden Korunmak için Ne Yapmalıyız?

Bebeklerde oluşan çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan aşağıda yazacağımız koruyucu önlemleri erken dönemde almak gerekir. Bunlar;

Bebeğinizin gece ağzında biberon ile uyuma alışkanlığını önleyin.

Biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar eklemeyin.

Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.

İlk dişlerin sürmeye başlaması ile hatta bebek doğduktan itibaren damakları gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, steril ıslak bir tülbent veya steril gazlı bez ile dişlerini silerek temizleyin.

Ortodontik sorunlar oluşmaması için en geç 2 yaşına kadar bebek emzik alışkanlığından kurtulmalıdır.

Yer Tutucu Dental Apareyler Nedir?

Erken diş kaybı durumlarında, çekilen süt dişlerinin yerinin korunarak, alttan gelecek olan sürekli dişlerin doğru yere sürebilmesi için kullanılan apareylerdir. Süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi ve herhangi bir nedenle erken kaybı ile komşu dişler o boşluğa doğru hareket edeceklerdir. Yer tutucu apareyler çapraşıklık, çiğneme ve konuşma bozukluklarını önler.

Çocuklarda Erken Diş Çürümesini Nasıl Önleyebiliriz? Çocukların Dişleri için Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni Nasıl Oluşturabilirim?

Çocuklar gece uykuya geçerken beslenmemelidir. Çocuğa özellikle 2 yaş civarı diş fırçalama alışkanlığı öğretilmelidir.

Çocuğa meyve, sebze, et, süt, yumurta ve tahıllarla dengelenmiş bir beslenme düzeni kurulmalıdır. 21. yy. çocukları ihtiyaçlarının 3 katı kadar şekerli ve tuzlu yiyecekler yemektedirler. Şeker ve tüm tatlı gıdaların tüketimini yalnız miktar olarak değil sıklık olarakta kısıtlamalıyız. Yani her yaşta ölçü ve dengeli beslenme çok önemlidir. Günde 1 kezden fazla tatlı tüketimine izin verilmemesi, 1 kare %70-%80 kakao oranlı bitter çikolatadan fazla yenmemesi önerilir. Özellikle tatlı ve çikolata yenildikten sonra dişlerin fırçalanması önemlidir. Çocuğa içeceklerden ayran, şekersiz çay içme alışkanlığı ve 10 bardak su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Marketlerde hazır satılan kek, cips, bisküviye benzeyen katkılı içinde monosodyum/glutamat, glikoz/fruktoz şuruplu şekerlemelerden çocuk kesinlikle uzak tutulmalıdır. Mümkünse anneler evinde aşırıya kaçmadan ölçülü bir şekilde kek, poğaça, börek tarzı yiyecekleri kendileri yapmalıdır.

Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda 1 düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu problemlerin erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Çocuk diş tedavileri arasında yetişkin insanlara yapılabilen herşey yapılabildiği gibi (dolgu, kanal tedavisi vb.) çocuk dişlerini çürümekten koruyan fluorjel sürmek gibi koruyucu hekimlik metodları da uygulanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)