Çocuk Dünya Gün Geçtikçe Şişmanlıyor

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Çocuklarda ve gençlerde kilo sorununun ve şişmanlığın yaygınlaşıyor. Hem aileler hem de bizler bu konu karşısında oldukça endişeliyiz. Çünkü bu sorunun fark edilmemesi veya soruna karşı önlem alınmaması durumunda kronik hastalıklarda katlanarak artacaktır.

Şişmanlığın değiştirilebilir başlıca nedenleri arasında;

  • Çocukların fast food yiyeceklere ulaşımının kolaylaşması, bu yiyeceklerin kampanyaları (3 al 1 öde gibi)

  • Anne-babaların çalışıyor olması nedeniyle çocukların erken yaşlarda, daha tam bir beslenme alışkanlığı kazanmadan kreşlere, yuvalara başlaması, 

  • Artan porsiyon miktarları,

  • Okullardaki otomatik makinelerden alınan sağlıksız yiyeceklerle gün sonunda anne babaların çocuklarına sevgi gösterileri, 

  • Çocukların duygusal açlıklarını cips, kola, çikolata ile bastırması, 

  • Çocuk oyun alanlarının veya okul bahçelerinin gün geçtikçe araba park yerine çevriliyor olması, 

  • Beden eğitimi veya sporsal faaliyetlerle ilgili kulüplere gereken önemin verilmemesi,

  • Okulda fazlasıyla yorulmuş olan çocukların tatil günleri öğlene kadar uyuması, ardından sevdiği bir kahvaltı ile (örneğin patates kızartması gibi) ödüllendirilmesi, gün boyunca televizyonla bilgisayarla vakit geçirmesi sayılabilir.  

Bunun yanı sıra, hormonal ve metabolik bazı rahatsızlıklar, anne babanın boşanması, özgüven noksanlığı, genetik etmenler gibi değiştirilemeyecek nedenler de vardır. 

 Çocukların Şişmanlamaması İçin Neler Yapmamalısınız?

  1. Sevmediği yiyecekler konusunda ısrarcı olmamalısınız. O yiyeceğin faydasını anlatmalı ama tercihi çocuğunuza bırakmalısınız. 

  2. Sizi mutlu veya mutsuz edeceği için yemek yemesi gerektiğini düşündürmemelisiniz. Çünkü bazen çocuklar bu durumu dikkat çekmek için kullanabilirler. Ona kendi sağlığı için yemesi gerektiği düşüncesini aşılamalısınız.

  3. Anneler çocuklarının hiç doymadığını düşünürler ve hep daha fazla yemesini isterler. Fakat porsiyon miktarına siz karar vermemelisiniz. 

  4. Çocuğunuza özel küçük tabaklar edinmelisiniz. Eğer büyük tabaklarda yemek yemesini sağlarsanız, çocuğunuzun miktar algısı gelişemez. Hep daha fazla yemesi gerektiğini düşünür. 

  5. Saatle yemek yedirmemelisiniz. Çocuğunuzun vücudundan gelen sinyalleri almasına izin verin. Yemek yemesi için verilen sinyaller gibi doyduğunu belirten sinyaller de vardır bildiğiniz üzere, ama eğer çocuğun vücuduyla arasındaki iletişimin kopmasına neden olursanız çocuk doyduğunu da bilemeyecektir. 

  6. Bildiğiniz ama uygulamadığınız doğruları çocuğunuzun yapmasını beklememelisiniz. Örneğin siz her akşam televizyonun karşısında kola-çerez tüketiyorken çocuğunuza ‘Sen sütünü içiyorsun ve doğru yatağa!’ diyemezsiniz. 

  7. Besinleri ‘ödül’ ve ‘ceza’ olarak tanıtmamalısınız. ‘Yemeğini yersen cips yemene izin vereceğim.’ yemeğini yemezsen ‘Arkadaşının partisine gidemeyeceksin!’ gibi.

  8. Evde çocuğun yanında diyet yapmaktan, kaloriden bahsetmemelisiniz. Şişmanlıkla çocuğu korkutmayın. Sağlıklı beslenmeyi anlatabilir, meyve-sebzeleri sevimli kartlarla hikayelerle tanıtabilirsiniz. Beslenme ile ilgili şarkılar öğretebilirsiniz. 

  9. Kahvaltı da çocuğunuzu yalnız bırakmamalısınız. Kahvaltı alışkanlığı kesinlikle çok önemli ama sadece çocuklar için değil yetişkinler için de oldukça önemli bir beslenme alışkanlıdır. 

  10. Yemek yerken televizyon izlettirmemelisiniz. İnsan televizyon izlerken ne yediğinin farkına varmaz. Bir çok anne de özellikle iştahsız çocuklarda bunu kullanır. Bir çizgi film açar ve fark ettirmeden çocuğa bir yetişkinin yiyebileceği kadar besini yedirir. Fakat bu çocukta ‘TV karşısında fazla yemek yeme’ alışkanlığı kazandırır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)