Çocuk Sahibi Olamıyorsanız Hemen Doktora Başvurmayın!!!

Yazar Tuncay Toprak • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Bir çift çocuk sahibi olmak istiyor ancak olamıyorsa 1 yıl kadar beklemeleri ve sonrasında doktora başvurmaları izlenecek ilk yol olmalıdır. Çünkü biz kısırlık tanısı koymadan önce en az 1 yıl beklemeyi öneriyoruz. Tabii bu süre içinde çiftlerin yapacakları bir takım uygulamalar var.

Bunlar kısaca; Bu süre içinde herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan adetlerinin 15. günü ilişki sıklıklarını arttırmaları, sigara ve alkol gibi toksik maddelerden kaçınmaları, egzersizi arttırmaları, fazla kilolardan kurtulmaları ve sağlıklı beslenmeleri gibi sıralanabilir.

Peki 1 yılı geçmesine rağmen hala çocuk sahibi olunamadıysa;

Bu durumda çiftler eş zamanlı olarak doktora başvurmalıdır. Yani erkek bir üroloji uzmanına, kadın ise bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Bazen önce kadın doktora gidiyor sonra erkek doktora gidiyor veya önce erkek sonra kadın doktora başvuruyor. Tanı ve tedavide gecikmeye yol açmamak için çiftlerin eş zamanlı olarak doktora gitmelerini tavsiye ediyoruz.

Bu konuda bir diğer önemli hususta kadının kadın doğumcuya mümkünse bu konu ile ilgilenen bir kadın doğumcuya erkeğin ise bir üroloji ve mümkünse bir androloji uzmanına gitmesidir. Çünkü başvurdukları doktorun ilgilendiği branş dalı kısırlık ile ilgili ise çiftlerin daha iyi değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Son olarak yine önemli bir nokta; kadın hastanın kadın doğumcu tarafından erkek hastanın ise üroloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğidir. Bazen erkeklerin kadın doğumcu veya tüp bebek ünite sorumlusu tarafından takip edildiği olabilmekte bu durumda klinikte bize teşhis ve tedavi edilmemiş varikosel hastalığı, teşhis edilmemiş genetik ve hormonal rahatsızlıklar, teşhis edilmemiş testis patolojileri ve bunların sonucunda başarısız tüp bebek denemeleri, tekrarlayan düşükler ve artmış işlem maliyetleri olarak geri dönebilmektedir.

Hastalarımız, hiçbir erkeği bir kadın doğum doktorunun hiç iyi değerlendiremeyeceğini bilmeleri gerekir.

Erkek üroloji veya androloji uzmanına başvurdu, biz ne yapıyoruz?

Öncelikle erkeği androlojik açıdan değerlendiriyoruz.

Bu ne demek erkeği fiziken muayene ettikten sonra yani vücut kıl gelişiminden-boyuna kilosuna, meme muayenesinden-testis muayenesine kadar inceliyoruz. Testislerde varikosel, kitle, kist ibi yapıları araştırıyoruz.

Burada varikosel çok önemli çünkü varikosel erkek kısırlığının saptanabilir en sık nedenidir. 

Muayeneden sonra bulgulara göre bir testis renkli ultrasonu, kişinin hormon profili ve spermiyogram testi istiyoruz.

Bu ilk değerlendirmeden sonrada sonuçlara göre ek testler isteyebiliyoruz.

Daha fazla bilgi ve soru için bize ulaşabilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler dilerim…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)