Çocuk ve Ergen Terapisi Nedir?

Yazar Mehmet Emin KızgınPsikolog • 15 Ocak 2020 • Yorumlar:

Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, öğrenme güçlükleri, aile içi çatışmalar ailelerin çocuk ergen psikolojisi alanında uzman bir psikoterapiste başvurmalarının başlıca nedenleri arasındadır.

Çocuk Ergen psikoterapisinde ilk değerlendirme aşamasında nasıl bir psikoterapi uygulanacağı terapist tarafından belirlenir. Terapist, uygulanacak tedavi yöntemini belirlerken çocuğun mevcut problemleri, hikayesi, gelişim seviyesi, tedaviye aktif katılımı ve çocuğun yaşadığı psikolojik sorunlarda hangi tür müdahalelerin gerekli olduğu gibi unsurları değerlendirerek karar verir. Çocuk ve Ergen terapisinde ilaç ve psikoterapi uygulamaları birlikte kullanılabilir. Çocuğun ya da gencin psikoterapistin yanında kendisini rahat ve güvende hissetmesi, anlaşıldığını düşünmesi çok önemlidir. Böyle güvenli bir çevrede çocuğun duygularını ifade etmesi ve ihtiyacı olan yardıma ulaşması çok daha kolay olacaktır.

Psikoterapi çocuklarda ve gençlerde ihtiyaç duydukları duygusal desteği almaları, arkadaşları ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları çözümlemeleri ve yaşadıkları problemlere yeni bir bakış açısıyla bakabilmelerini sağlamak gibi birçok fayda sağlayabilir. Yaş, cinsiyet, genetik gibi faktörler de çocuk ve ergenlerin psikolojik eğilimlerini etkileyen unsurlar arasındadır. Özellikle anksiyete(kaygı) bozukluğu, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarda genetik faktörlerin öne çıktığı görülür.

ÇOCUK ve ERGENLERDE UYGULANAN TERAPİ ÇEŞİTLERİ

Oyun Terapisi: Özellikle okul öncesi çağdaki çocukların yaşadıkları duygusal travmalarda tercih edilen oyun terapisinde terapist oyuncaklar, çeşitli oyunlar, yaş grubu çocuklarının ilgi gösterdiği aksiyon figürleri gibi araçları kullanarak çocukların kendilerini ifade etmelerine, korku ve endişelerini dışa vurmalarına yardımcı olmayı amaçlar.

Grup Terapi: Grup terapisi özellikle yoğun utangaçlık, içe kapanıklık, yalnızlık gibi sosyal problemler yaşayan çocuklar ve gençler için uygulanan, gençlerin sosyal iletişimlerini geliştirerek çevreleriyle kuvvetli sosyal bağlar kurmalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapi özellikle ilgi çekme, fobiler ve takıntılı davranışlar sergileyen çocuklar ve gençlerde tercih edilen bir terapi yöntemidir.

Aile Terapisi: Özellikle boşanma, ayrılık, sevilen bir kişinin vefatı, ekonomik zorluklar gibi yıkıcı problemler yaşayan ailelerin çocukları için uygulanan aile terapisinde psikolog ailenin tüm fertleriyle bir araya gelerek aralarındaki bağı kuvvetlendirmeye ve iletişim problemlerini gidermeye yardımcı olmayı amaçlar.

Bireysel terapi: Çocuk ve ergenlerin ruhsal problemlerini konuşarak açığa çıkarmayı ve iyileştirmeyi hedefleyen bireysel konuşma terapilerinde terapiyi yürüten psikoloğun daha önce çocuk ve ergenlerle çalışmış olmasına özellikle dikkat etmek önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Emin Kızgın Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)