Çocuk ve Ergen Terapisi

Yazar Berat HazarPsikolog • 30 Aralık 2020 • Yorumlar:

Çocuk ve ergen terapisi ile çocuklarınızın yaşadığı sorunları giderirken daha sağlıklı bir ruh gelişimine kapı aralayabilirsiniz. Psikolog hizmetleri ile destek alabileceğiniz bu çok önemli konu için öncelikli olarak çocuğunuzun yaşadığı problemlerin farkına varmanız gerekir.

Gelişim döneminde yaşanan duygusal gerilimler çocuklarda sosyal problemler, öğrenme bozuklukları, psikolojik gerginlik ve vurdumduymazlık gibi sorunların baş göstermesine neden olur. Bu sorunlar yetişkinlik dönemine sirayet edebilecek ciddi durumlar olduğundan henüz çocukluk ya da ergenlik çağında problemlere çare bulunması gerekir. Uygun terapiler ve uzman desteği bağlamında giderilebilecek olan bu sorunları göz ardı etmek bireyin ilerleyen yaşamında daha ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.

Çocuk ve Ergen Terapisi Nasıl Gerçekleşir?

Klasik bir terapiye benzetilebilecek olan çocuk ve ergen terapisi uzman bir psikolog eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Uzman psikolog, çocuğunuzun sorunlarını konuşarak öğrenmeye çalışırken psikoterapi noktasında nasıl bir yöntem izleneceğine karar verir. Karar aşamasında çocuğun anlattıkları, mevcut duygusal durumu ve tedaviye bakış açısı değerlendirilir.

Uzman psikolog tarafından tedaviye karar verildiğinde ilaç ve psikoterapi uygulamalarına başvurulabilir. Psikoterapi uygulamasının en önemli detaylarından biri de çocuğun ya da ergen bireyin kendini rahat hissedeceği bir ortam tesis edilmesidir. Terapinin başarılı olmasında güven duygusu oldukça önemlidir. Bu sayede birey psikolog ile daha sağlıklı bir iletişim kurarak duygularını daha rahat aktarabilecektir.

Seans süresince gerilimden uzak ve bireyin sorunlarını çözmeye yönelik bir süreç takip edilmesi amaçlanır. Gerilimden uzak seans sonunda seansların devamı için bir programlama yapılır.

Çocuk ve Ergen Terapi Çeşitleri

  Çocuk ve ergen terapisi uygulamalarında bireyin yaşı ve duygu durumuna göre farklı terapi çeşitlerine başvurulabilmektedir. Burada uygulanacak olan terapi çeşidinin kararı ilk görüşmeden hemen sonra verilir. Peki,  Psikolog çözümlerinde uygulanan terapi çeşitleri nelerdir? 

Oyun Terapisi 

Anaokulu çağındaki çocuklar için tercih edilen bu terapi ile travmaların oyuncaklar ve farklı oyunlar ile giderilmesi amaçlanır. Çocuğun yaşına ve kavrama seviyesine uygun bir şekilde kullanılan oyuncaklar kendini ifade edebilmesinde etkin rol oynar. 

Grup Terapisi 

Sosyalleşme konusunda sorun yaşayan ve utangaçlık problemini aşamayan çocuklar için sosyal iletişimi güçlendirecekleri bir terapi sunulur. Bu terapi sayesinde çocukların daha girişken olmalarına imkân tanınır. 

Bilişsel Davranışçı Terapi 

Sürekli ilgi isteyen ve takıntılı davranışlar nedeni ile aile yaşantısında ‘yaramaz’ olarak ifade edilen kişiler için uygulanan bir terapi çeşididir. Bu terapi sayesinde sorun kabul edilen davranışların düzeltilmesi hedeflenir. 

Aile Terapisi 

Aile içinde meydana gelen ciddi sarsıntılar nedeni ile psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar için aile terapisine başvurulur. Uzman psikolog burada aile içerisindeki bağların kuvvetlendirilmesini sağlar.  

Bireysel Terapi 

Bireysel terapide hedef konuşmalar yapılması ile çocuğun problemlerine çözüm üretilmesidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar