Çocuk ve Ergenlerde Ekran Bağımlılığı ve Öneriler

Yazar Safiye Cansu Baran • 18 Mart 2024 • Yorumlar:

Günümüzde belki de en büyük problemlerden biri çocuklarda ve ergenlerde ekran bağımlılığı. Bazı bilinçli anne ve babalar bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip sınırlamalar getirse de ya da çocuklarını ekranlardan belli bir yaşa gelinceye kadar uzak tutmaya gayret gösterse de diğer anne ve babaların dikkatsizliği sonucunda çocuklarını ekranlardan uzak tutamıyorlar ne yazık ki.

Özellikle etkili olabilecek bazı yöntemler:

*İlk olarak ekranda geçireceği vakit için çocuklarınıza bir süre belirleyebilirsiniz yaşlarına uygun olarak. Aslında 7-8 yaşından önce ekranla pek tanışmaması çocuğun hem zihinsel hem fiziksel gelişimi açısından çok daha uygun olur. Ama ekrana bakma durumu olursa eğer 2-12 yaş arası çocuklar için günde en fazla1 saat uygun gösteriliyor. Ergenler içinse günde en fazla 2 saat uygun gösteriliyor.

*Bazen de çocuklar anne ve babaları ile yeterli ve kaliteli zaman geçiremediklerinde de bu yoksunluklarını ekranlar ile gidermeye ve kendilerini böyle tatmin etmeye çalışıyorlar. Anne ve baba ikisi birden çalışıyorsa en azından gün sonunda çocukları ile 1’er saat kaliteli zaman geçirebilirlerse çocuklar son derece tatmin olmuş olabiliyor ve böylece ekrana bakma isteğinde de önemli azalma görülebiliyor. Çünkü çocuklar bazen sadece onlarla yeterince ilgilenilmediğinde sevilmediklerini ve ihmal edildiklerini hissedip kendilerini telefon, tablet ya da bilgisayarlara kaptırabiliyor.

*Peki bu kaliteli zamanda neler yapılabilir?

-Mesela çocuğunuzun oynamayı çok sevdiği oyuncaklarıyla beraber oyun oynayabilirsiniz.

-Ailece birlikte bir yapboz saati yapabilirsiniz.

-Çocuğunuzun yaşına uygun bir çocuk tiyatrosuna gidebilirsiniz.

-Çocuğunuzla beraber bir etkinlik saati yapabilirsiniz; birlikte resim yapmak ya da beraber el işi bir şeyler yapmak olabilir belki.

-Yine ailece birlikte oyun saati içinde çocuğunuzun takıp çıkarılabilen zeka geliştirici oyuncaklar ile farklı eserler oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz.

*Bütün bu durumlara özen gösterildiğinde ekran bağımlılığında belirgin bir azalma görülebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Safiye Cansu Baran Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Safiye Cansu Baran

Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al