Çocuk ve Yas

Yazar Sedef YıldırımPsikolog • 1 Temmuz 2022 • Yorumlar:

Çocuklar da büyükler gibi çeşitli türden kayıplar yaşayabilirler ve sevdikleri kişilerle ilişkilerini yitirebilirler.

Çocuklar bu tür kayıpları bir arkadaşları hastalandığında ya da öldüğünde veya sevdikleri kişiler uzak bir yere taşındıklarında da yaşarlar. Bütün bu kayıplar, çocuklarda yas tepkisinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.

Küçük çocuklar, ölümün evrensel olduğunu anlamakta güçlük çekerler. Bu çocukların

kendileri de dahil olmak üzere, bütün canlıların bir gün öleceğini anlamaları gerekmektedir. Ölümün yaşamın sonu olduğu ve ölen birinin

hiçbir şekilde geri dönmeyeceği çocuğa uygun bir dille anlatılmalıdır. Çocuklar ölen bir kişinin vücut fonksiyonlarının durduğunu, o kişinin artık nefes almadığını veya acıkmayacağını anlamakta güçlük yaşayabilirler. Annesi ölmüş bir çocuğu cenazede arkadaşlarıyla saklambaç oynarken görmeniz olası bir durumdur. Aynı şekilde ebeveynini kaybeden bir çocuk yaramazlık yaptığı için cezalandırıldığını zannedebilir. Bu gibi durumlarda çocuğa ölümün en doğru ve somut şekilde acilen anlatılması büyük önem taşımaktadır. Evcil hayvan kaybı da kesinlikle azımsanmaması gereken ve yas sürecinin doğru şekilde yaşanmasına izin verilen bir süreç olmalıdır.

 

Soyut düşünce yetisi çocuklarda tam olarak 12 yaşında gelişir. Bu sebeple çocukların ölümü daha iyi kavrayabilmeleri ve anlamlandırabilmeleri için ölümün ne olduğu, neden olabileceği ve birisi öldüğünde ona ne olacağı soyut kelimeler kullanmadan olabildiğince somut kavramlarla ifade edilmelidir. 

 

Çocuklar ölümü anlamlandırmaya çalışırken;

*Kaygı ve korku

* Uyku bozuklukları

* Öfke ve dikkat çekmek için yapılan

davranışlar

* İçine kapanma ve kendini çevreden

soyutlamak için yapılan davranışlar

* Üzüntü, özlem ve kayıp

* Suçluluk

Gibi tepkiler verebilirler.

Yas sürecindeki çocuk için yapılabilecek en iyi şeyler; çocuğa önemsendiği ve bakılacağı duygusunu vermek, çocuğa olanları anlatmak ve ne anladığını bilebilmek için onu dinlemek, açıklığı ve dürüstlüğü önemsemek,var olan düzeni devam ettirmek olacaktır.

Yas süresi kişiden kişiye değişebileceği gibi, 6 ay ila 1 yıl arası süreyi aşan süreçte bir profesyonelden destek almak doğru olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)