Çocukla Güvenli İlişki Kurabilmenin Yolu Güvenli İletişimdir

Yazar Anı Binici • 1 Aralık 2023 • Yorumlar:

Biz yetişkinler çocuklarımız ile iletişim kurarken onlara bir taraftan tüm hayatı öğretmeye çalışırken diğer taraftan ise hayatın zorluklarından onları koruyarak onları mutlu etmeye çalışırız ve birçok kuralı dikte ederiz. Bu durum çocuklarımızla kurduğumuz ilişkimizde pek çok hataya sebebiyet vermektedir. Çocuklar için kurallar dikte edilerek değil yaşanarak, deneyimleyerek ve gözlemleyerek öğrenilir. Çocuklar bu yolla pek çok toplumsal kuralı da sözlü ya da sözsüz olarak öğrenir ve fark ederler. Bu yazıda amaç çocuğunuzla güvenli ilişki kurabilmek adına iletişiminizde dikkat edeceğiniz birkaç önemli noktaya değinerek çocuğunuzun kuracağınız doğru iletişim ile kendini güvenli ilişki içinde hissetmesine olanak sağlamaktır..

Çocukların en doğal ve içten gelen beklentisi koşulsuz evgi ve kabuldür. Çocuklarınıza bu sevgiyi her an hissettirin.

Çocuğunuz ile güvene dayalı anlaşmalar yapın!

Çocuklar anne baba ile kurulan anlaşmaları severler. Çünkü bu anlaşmalar birlikte kararlar alarak ve herkesin hakları eşit şekilde korunarak yapılır. Bu anlaşmalarda çocuklarınıza gerçeği söyleyin. Verilecek kararlar çocuğunuzun ve ailenizin gerçekten ihtiyacı olan ve sizin de gerçekten yapabileceğiniz kararlar olmalı. Çocuğunuzun yaşamına kural koymaya korkmayın. Kurallar toplumsal yaşama, gerçekliğe ve adalete dayalı ise hiçbir çocuk kuralı reddetmez. Çünkü kurallar bizlere güven verir ve korur.

Çocuklarınıza ödül vermeyin. Ödül yaşamın içindedir.

Çocuklarla kurduğumuz ilişkide sürekli başvurulan bir yöntem ödül ve ceza. İstediğimiz şeyleri yapmaları için sürekli bir ödül ve ceza ile ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Ödül yoluyla kurulan bu ilişki çocuğumuzla alışverişe dayalı, ödül odaklı içinde sevgi ve anlayış barındırmayan bir ilişkidir. Bu nedenle çocuğunuza bir beceri kazandırmak için önce siz tutumunuzu değiştirmeli ve çocuğunuza hayatı öğretirken bir ödülle bir davranış kazandırmaya çalışmamalısınız. Ödül veya ceza çocuğun kazanım olarak beklenen beceriye yönelmesinin aksine sadece ödül veya cezaya odaklı davranış sergilemesine sebep olur.

Çocuğunuz bir kişi ile iletişimdeyse, siz çocuğunuz ve çocuğunuzun konuştuğu kişi ile arasına müdahale gerektiren zorlayıcı bir durum olmadıkça girmeyin,onu izleyin ve fırsat verin.

Çocuğunuzun doğru bir iletişim ile kendini savunmayı öğrenmesi sizin onunla kurduğunuz güvenli iletişimden gelir.Bir insanın ona nasıl davrandığını fark eder. Kendini güvensiz ve rahatsız hissettiği bir durumda ya savunacak ya da o kişi ile ilgili bilgi edinecektir. Çocuğunuz bir kişi ile iletişimdeyken 3. Kişi olarak müdahale ettiğiniz her an oradaki ilişki kurabilme ihtimalinin önüne geçersiniz. Asıl faktör kurduğunuz iletişimde kendini savunmasına, açıklamasına fırsat vererek, başka bir kişi ile iletişiminde de bu iletişimi kurmasına fırsat tanımaktır.

Çocuklara stres yüklemeyin, onların hayatın streslerini deneyimlemelerine izin verin.

Hayatı deneyimleyen her can gibi çocuklarınız da hayatın birçok aşamasında stresi deneyimleyecek ve öğrenecekler, hayal kırıklıkları yaşayacaklar. Anneleri veya babaları hastalanacak, istediği bir şeyi alamayacak, en iyi arkadaşı şehir dışına taşınacak,evcil hayvanı ölecek,parktaki bir oyun arkadaşı bir gün oyun oynamak istemeyecek vs. Yapmanız gereken şey hayatın doğal akışındaki bu stresler ile başa çıkmalarına yardımcı olmaktır. Yaşadıkları stresten kaynaklı onlara istedikleri bir oyuncağı almak veya ceza vermek veya avutmak yerine; yaşadığı duygu her ne ise deneyimlemesine fırsat vermek ,duygusunu anlamak ve ona anlaşıldığını hissettirmek gerekmektedir.

Çocuğunuza sınır koyun, çocuğunuzun koyduğu sınırlara sizler de uyun. HAYIR dediğinde ona dokunmayı bırakın!

Her çocuk bedenini ve kendine ait hakları bir öğretim olmadan korumaya meyillidir. Maalesef çocukların haklarını genellikle yanlış öğretimlerle ihlal eden biz yetişkinler oluyoruz. Onları severken bize itiraz ettiklerinde yabani etiketiyle onları yargılıyor, ısrar ederek onlara dokunmaya devam ediyoruz. Ardından çocuklarımızın yabancılara karşı bedenlerini ve kendilerini korumalarını istiyoruz. Bu onlara yaptığımız çok büyük bir haksızlıktır. Bu nedenle çocuğunuz kendi bedeni, oyuncakları, hakları ve hayatı ile ilgili hayır dediğinde lütfen saygı duyun ve geri çekilin! Güvenli sınırlar içinde kendini güvende e anlaşılır hissetmesini sağlayın onun da kendi güvenli sınırlarını belirlemesine fırsat verin ve onu destekleyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Anı Binici Çocuk Gelişimi, Aile Danışmanlığı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)