Çocuklara Para Kavramını Anlatmak

Yazar Melis Oluk • 3 Nisan 2023 • Yorumlar:

Yapılan araştırmalara göre para konusunda konuşulan evlerde büyüyen çocuklar gelecekte daha iyi finansal kararlar alabiliyor.

Genellikle küçük yaştaki çocukların para kavramını anlamayacağı düşüncesiyle onlarla bu konuyu konuşmaktan kaçıyoruz. Ancak düşünülenin tersine olabildiğince erken konuşmaya başlamalıyız. Bu sohbetler paraya dair stresinize odaklı değil daha çok tanıştırmaya yönelik olmalı.

Rol Model Olun

Para konusunda çocuklarınıza kazandırmak istediğiniz davranışları onlara örnek olarak öğretebilirsiniz. Örneğin alışverişe gittiğinizde yaptığınız para hesabını sesli olarak yapabilirsiniz. Alışverişlerde bazı ödemeleri onu yapmasına, para üstünü alarak size vermesine izin verebilirsiniz.

Parayı Oyunlarınıza Dahil Edin

Para soyut bir kavram olduğu için sözsel şekilde parayı anlatmak zor olabiliyor. Para kavramını çocuklar için daha somut hale getirmenin en iyi yolu oyundur. Daha çok küçük yaşlardan manavcılık, marketçilik hatta doktorculuk gibi oyunlar ve oyuncak paralar aracılığıyla çalışma ve para ilişkisine, paranın ne işe yaradığına, alışverişlerde nasıl kullanıldığına dair temel bir bilinç oluşturmanız mümkün.

Birikimi Öğretin

Çocuğunuza kumbara alıp paralarını orda biriktirmesi gerektiğini ve bir süre sonra bu para ile ne yapabileceğini, o paranın neye yettiğini veya yetmediğini tartışabilirsiniz.

Kontrolü Ona Bırakın

Örneğin; İlkokula giden ve dört işleme aşina olan çocuğunuz için aylık kitap alışverişi bütçesi belirleyebilir ve bu bütçenin kontrolünü ona verebilirsiniz. Böylece parayı nasıl kullanabileceğini, yaptığı seçimlerin bütçesini nasıl etkilediğini, elindeki para bitince yeni kitap alamayacağını öğrenir ve harcama davranışları erken yaşta şekillenir.

Harçlık Belirleyin

Çocuğunuza harçlık vermeye başladığınızda sınırları en baştan netleştirin. Harçlığı parası bittiğinde vermek yerine haftanın belirli bir günü ve belirlediğiniz miktarın dışına çıkmayacak şekilde verin. Böylece parasını idare edebilme beceresini ve sorumluluğunu kazanmasını sağlayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)