Çocuklarda Ağız Sağlığı Alışkanlığı


Çocuklarda diş çürükleri

İlk dişler çıkmaya başladığında gösterilen heyecan, sıra diş bakımına geldiğinde yerini unutkanlıklara bırakmaktadır. Bu maalesef toplum genelinde böyle olmaktadır. Diş hekimi arkadaşlarımla yaptığım sohbetlerde, zaman zaman benim de dahil olduğum, önemli bir sorun olan diş bakım yetersizliği erken çocukluk döneminde edinilecek bir alışkanlıktır.

Süt dişleri çürür mü?

Kesinlikle evet.

Süt dişleri olarak adlandırdığımız dişler 6 aylıktan itibaren çıkan ve 2,5 yaşına kadar tamamlan, 4-6 yaş arasında da dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakan inci taneleridir.

Süt dişleri çocukların büyüme gelişme dönemlerinde oldukça önemlidir. Çünkü beslenme ile direk ilişkilidir. Erken dönemde süt dişi kaybı, beslenme, kalıcı dişlerin yerleşim, konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir. Oluşan diş çürükleri ise birtakım genel sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle kalp hastalıkları olan çocuklarda çürükler istenmeyen durumlardır.

Genel olarak ağız sağlığımıza önem göstermeye aslında ilk dişlerin çıkması ile başlamamız gerekmektedir. Sonrasında da belirli zamanlarda diş hekimi kontrolü gerekmektedir.

Aileler ağız sağlığını kazanma alışkanlığı edinilmesinde neler yapabilir?

İlk çıkan süt dişlerini temiz bir gazlı bez ve kaynatılıp ılıtılmış su ile temizleyebilirsiniz.

İlk oyuncakları arasına diş fırçası koyarak alışkanlık edinmesine yardımcı olabilirsiniz.

Hep birlikte diş fırçalama hikayesine katılarak, sevdirebilirsiniz.

1 yaşından itibaren önce ebeveyn kontrolünde, sonra kendi kendine diş fırçalamasına yardımcı olabilirsiniz.

3 yaşına kadar su ile fırçalama, ağız çalkalama ve tükürme becerisi kazandıktan sonra da diş macunu ile fırçalamaya geçebilirsiniz.

Asıl önemlisi ise doğru beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.

Gece yatarken biberon ile süt, hatta şekerli, ballı, muzlu vs karışımlı içecekler içirmek süt dişi çürüklerini oluşmasına yardımcı olur.

Bazı gıda maddeleri, tükürük salınımını artırdığından ağız temizlenmesine yardımcıdır, bunlar peynir, elma ve havuçtur.

Diş hekimi kontrollerinde de çocuğu cesaretlendirmek, aletleri sevdirmek, çeşitli çizgi film karakterleri ile benzeştirmek, öncesinde hikayelerde diş hekimi kontrollerine gitmek…

Ağız sağlığımızın daha iyiye gideceği bir toplum yaratmak için ne kadar erken dönemde başlarsak, o kadar başarılı olacağız.

Sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabahat Karakaşlılar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)