Çocuklarda Kalıcı ve Etkili Öğrenme Yöntemleri

Yazar Çinara NuroğluPsikolog • 15 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Her çocuğun öğrenme becerisi farklıdır. Burada önemli olan çocuğun nasıl öğrendiğini belirlemek ve yeni olan bilgiyi onun öğrenme yöntemine göre düzenlemektir. Öğrenme sadece okulda gerçekleşmez. Okul öncesine kadar geçen ilk 7 yıl çocuğun gelişimindeki en verimli ve öğrenmenin en fazla olduğu yıldır. Yani çocuğun geleceği için yapılacak yatırımın önemli olduğu yıllar anne ve baba ile birlikte en yoğun zaman geçirdiği yıllardır.

Çocukların kalıcı bir şekilde bilgiyi öğrenirken beş duyularını kullanmaları gerekiyor. İnsanlar yaşadıkları olaylardan ne kadar etkilenirlerlse o kadar çok zihinlerinde tutarlar. Bu durum çocuk için de geçerlidir. Öğreneceği konuya ne kadar merak ve sempati duyarsa o konu o kadar kolay ve kalıcı olur. Çocukların ilk öğretmenleri her zaman anne ve babalarıdır. Çocuk zaman zaman hatalar yapacak, yeri gelecek yanlış kararlar verecek. Ona destek olarak hatalarından ders çıkarmasını sağlamalıyız ki öğrenmeye istekli bir şekilde devam edebilsinler. Anne ve babalar çocuklarına bir şey öğretirken onların anlık değil kalıcı bilgiler edinmesine yardımcı olmalıdırlar. Etkin bir kalıcı öğrenme için konuyu düz bir şekilde anlatmak yerine, çocuğun öğrenmesine duygularını da katmak gerekiyor. Çünkü öğrenme eylemi %20 zihinsel, %80 ise duygusal zekayla gerçekleşiyor. 

Etkin bir öğrenmeyi sağlamak için kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. 3-5 yaşlarında kitap okuduktan sonra konu ile ilgili konuşmak çocuğu kitap okumaya özendirebilir ve bu durumun sonucunda çocuk okula başlayınca kendi kendine okuyabilmesi ona zevk verecektir. Bazı çocukların işitsel öğrenme yöntemi daha güçlüdür. Yani işitsel becerileri güçlü olan çocuk dinlemeyi okumaya tercih edebilmektedir. 

 

Öğrendiği bilgileri işitsel olarak sunulduğunda daha kolay takip ederler. Bu çocuklar sınava hazırlanırken kendi başlarına okumak yerine biri onlara okuduğunda veya anlattığında ya da kendileri yüksek sesle tekrarladıklarında bilgiyi daha kolay öğrenmektedirler.

 

Çocuğunuzun karar vermesine izin verin. Mesela çocuklarınızla kitap okuyacağınız zaman hikaye kitabını ve konusunu kendisinin seçmesini sağlayın böylece daha istekli ve daha verimli öğrenebilirler. Ders çalışma süresi her çocukta farklıdır. Çocuğun okuyarak, yazarak çalışması gibi farklı çalışma teknikleri bulunuyor. Ne kadar süre ders başında oturacağı çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilir. Bazı çocuklar bir konunun bitmesini beklerken, bazıları ise süre sınırı koyarak kendilerini ayarlarlar. Bırakın yöntemi çocuk kendi seçsin.

 

Bunların yanı sıra Görsel zekası gelişmiş olan çocuklar, resim, videolar yolu ile öğrenme sağlar ve öğrendiklerini kavrayarak onları ilişkilendirebilirler. Sonrasında öğrendiklerini görsel olarak yansıtırlar. Örneğin resim yapmak, film çekmek gibi merakı olabilir. Ayrıca ödevlerini düzenli yapmak öğrenmeyi pekiştirir. Çocuğun öğrendiği bilginin uzun süreli hafızada kalması için tekrar etmesi gerekir. 

 

Gördüğümüz gibi çocukların sahip olduğu birçok öğrenme yöntemi var. Her çocuk bunlardan birine ya da birkaç tanesine daha yatkın olabilir. Çocuğunuzun bireysel özelliklerinin, güçlü yanlarının farkında olun, hangi ortam ve durumlarda daha iyi ve etkili öğrendiğini gözlemleyin. Önemli olan onun hangi yönteme yatkın olduğunu keşfedip ona göre yönlendirmektir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)