ÇOCUKLARDA BAŞ DÖNMESİ

Yazar Oğuz BakNörolog • 9 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Çocuklarda baş dönmesi, genellikle ailelerin panik yapmasına neden olan bir sorundur. Ancak telaşe kapılmanıza gerek yok. Çünkü sağlıklı çocuklarda bile baş dönmesi yaygın şekilde görülebilir. Genellikle oyun oynarken çocuğun çevresinde dönmesi, otururken birden ayağa kalkması gibi hareketlerde baş dönmesi olabilir. Bütün bunların dışında, çocuklarda baş dönmesi ciddi bir nedene dayanabilir. Bu yüzden sıkça baş dönmesi olan çocukların bir uzmana götürülmesi yararlı olacaktır. Çocuklarda baş dönmesi olduğunda hafif sersemlik hissi de beraberinde olabilir.

Fakat ifadesinde odanın çevresinde döndüğünü, oturur ya da kalkarken bu hissi yaşadığını belirtirse, bu vertigo işareti olabilir. Bunun bir çocuk tarafından ifade edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle sorunun tam olarak anlaşılması için, yaşadığı belirtilerin hakkında daha spesifik sorular sorulmalıdır. Çünkü çocukların baş dönmesini ifade etmesi, doktorun baş dönmesinin sebebini tespit etmesine yardımcı olur. Çocuklar odanın etrafında döndüğünü belirtirse, bu durumda iç kulak enfeksiyonu ya da meniere hastalığı gibi baş dönmesi vertigo nedenleri düşünülmelidir. Çocuğun baş dönmesinde bayılıyormuş gibi hissetmesi halinde, bu düşük tansiyonu işaret ediyor olabilir.

Çocukta baş dönmesiyle birlikte denge kaybının olması ise, iç kulaktaki soruna işaret edebilir.

Çocuklarda baş dönmesi aynı zamanda migren baş ağrıları, senkop, mide bulantısı gibi sorunlarla birlikte ortaya çıkabilir. Özellikle senkop ya da diğer adıyla geçici bilinç kaybı çocukluk döneminde sıkça görülebilir. Bu sorun genellikle tansiyonun düşmesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanında migren sorununda, çocuğun nefesini tutmaya çalışması, aşırı nefes alınması, çocuğun histerik olması gibi durumlarda da meydana gelebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Oğuz Bak Nöroloji, Çocuk Nörolojisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)