ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Dvitamini kalsiyum ve fosfor metabolizmasına etkilerinden dolayı başta kemik sağlığı olmak üzere,bağışıklık sistemi, sindirim sistemi,kas ve sinir sistemi, meme , prostat ve daha birçok doku için önemlidir. Yapılan bazı çalışmalar D vitamini eksikliğinin diyabet, kanser, otoimmun hastalıklar, depresyon ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.

D vitaminin günlük gereksiniminin sadece %10-20 si besinlerle alınabilmektedir .D vitamininden zengin besinler; balık (somon, uskumru, karides), yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri ve tahıllardır.D vitaminin temel kaynağı güneştir. Bunun için yaşa ve cilt tipine uygun olarak günde 10-30 dk arasında güneş ışığının D vitamini sentezi için yeterli olduğu söylenmektedir. Camlı mekanların ardından güneşlenmek, güneşe çıkarken zararlı ışınlardan korunmak amaçlı yüksek faktörlü koruyucular kullanmak güneş ışınlarından yeterince faydalanmamızı engellemektedir.

Anne sütü ve inek sütü içeriğindeki D vitamini düzeyi düşüktür ve günlük ihtiyacı karşılamaz. Bu nedenle 0-1 yaş arası bebeklere doğumu izleyen ilk günlerden itibaren 400IU/ gün D vitamini desteği yapılmaktadır.1-3 yaş arası tüm çocuklara yaşam koşulları göz önüne alınarak en az 400 IU/gün, 1-18 yaş arası tüm çocuk ve adolesanlara yaşam tarzları, cinsiyet ve mevsim göz önüne alınarak en az 400-800 IU/gün (ortalama 600 U/gün) D vitamini desteği yapılması önerilmektedir. D vitamini eksikliğine bağlı hastalık (raşitizm) oluşmuşsa daha yüksek doz D vitaminine ihtiyaç duyulabilir. Ancak son zamanlarda D vitamini ampullerinin reçetesiz olarak gereksiz sık kullanımına bağlı D vitamini hipervitaminozu (fazlalığı) görmekteyiz. Bu durum çocuklarda böbrek taşı, kardiyak problemler, kilo kaybı, huzursuzluk hipertansiyona neden olabilmektedir. Bu nedenle D vitamini preparatlarının , hekim önerisinin dışında gereksiz fazla kullanımından kaçınmak gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Korkmaz Sakaoğlu Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)