Çocuklarda Diş Sağlığı

Yazar Derya Delice İnanlıDiş Hekimi • 8 Şubat 2017 • Yorumlar:

Diş ve diş sağlığına gerekli özenin gösterilmemesi, zamanında etkin önlemler alınmaması çocukluk çağlarından itibaren diş kayıplarının yaşanmasına neden oluyor.Ebeveynlere, çocuklarının sağlıklı bir diş yapısına sahip olması ve uzun yıllar mutlulukla tebessüm edebilmesi konusunda uyarılarda bulunup, çocuk yaşlardan itibaren dişlerin bilinçli bir şekilde bakımının yapması gerektiğini vurguluyoruz. Diş sağlığının önemsenmesi ve diş bakımının yaygınlaşabilmesi için bireylerin daha çocukken bilinçlendirilmesi şart olmakla beraber, ebeveynlerin çocuğa gelişim durumuna göre 1,5 ve 2 yaşından itibaren diş fırçası kullanımının mutlaka öğremesi gerekir.

Çocuklarda dişler ne zaman çıkmaya başlar?

Çocuk 6 aylıkken süt dişleri çıkmaya başlar ve ortalama 2.5 yaşında alt ve üst çenede 10’ar olmak üzere 20 diş tamamlanır. Diş fırçası kullanımına çocuğun gelişim düzeyine göre 1.5- 2 yaşından itibaren başlanması uygundur. Önceleri anne ve babalar çocuğa yardımcı olmalıdır. Bu yaşlarda diş fırçalamanın sevdirilmesi çok önemlidir. Bunun için çocukların sevdiği oyuncaklar kullanılabilir.

Dişlerin erken yaşta çürümesinin nedenleri nelerdir?

Annelerin özellikle bebeklik döneminde sıklıkla yaptıkları bir hata vardır. Emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara verirler veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırırlar. Böylelikle dişler çürümeye yatkın hale gelir. Diş çürümeleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar. “Fissür örtücü” ile olukların üzeri kapatılıp çürümenin başlaması önlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan daimi azı ve küçük azı dişlerine de uygulanabilir. Bir diğer yöntem de dişlere yüzeysel flor uygulanmasıdır.

Diş ve çene bozukluklarının tedavisinde nasıl bir yol izlenmelidir?

Güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak için ebeveynler çocuklarını 4-5 yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine götürmelidirler. Kalıtım, gelişim yetersizlikleri, kötü alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, tırnak yeme) gibi faktörler sebebiyle oluşan diş ve çene bozuklukları için ise ortodontistler tarafından tedavi edilmelidir. Güzel bir gülümseme için dişlerdeki bozuklukları düzeltmek ve her zaman doğalı korumak en mükemmel sonuçtur. Bu da küçük yaşlardan itibaren düzenli ağız bakımının yanı sıra ortodontik tedavilerin yardımıyla mümkündür. Ortodontik tedavilerde yaş sınırı yoktur. Küçük yaşlarda büyümenin yönlendirilmesiyle çok çarpıcı yüz ve profil değişiklikleri elde edilebilmekte, erişkin bireylerde ise dişleri düzgünleştirilirken gerekirse cerrahi yaklaşımlardan destek alınabilmektedir.

Dişlerin erken yaşta kaybedilmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Çocuklarda dişler kaybedilme noktasına gelmişse yer tutucu denilen sabit ya da hareketli apereyler yapılır. Aksi taktirde daimi dişlerin çıkması için yer kalmayacağından ortodontik tedavi gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)