Çocuklarda Diş Sağlığı

Bebeklerde dişlenme dönemi 6. aydan itibaren başlar. Bu aşamadan sonra dişlerin düzenli temizliği önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bununla birlikte sürmemiş dişler bölgelerinde bulunan diş etlerinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenmeyen bölgelerdeki gıda atıkları bakteriler tarafından fermante edilerek asit oluşumlarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bebekler beslendikten sonra bir gazlı bez veya parmak fırçaları ile birikmiş olan gıda artıklarının temizlenmesi önerilmektedir. Gece tükürük salgısının azalmasından dolayı özellikle gece beslemeleri sonrasında bebeklere bir miktar su içirilmesi önerilebilir. Bebekler sadece anne sütüyle beslense dahi diş çürüklerinin görülebileceği unutulmamalıdır.

İlk Muayene:

Çocukların ilk diş hekimi muayenesi ve diş hekimi ile ilk tanışması hem aileler hem de çocuklar için endişe verici bir konudur. Fakat ailelerin ve hekimlerin dikkat edeceği bazı hususlar yerine getirilirse çocuklar ve aileler açısından bu süreç daha olumlu sonuçlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki diş hekimi korkusu asıl olarak çocukluk çağında karşılaşılan yanlış uygulamalar veya çocuğun çektiği acı ve ağrılar sebebiyle oluşmaktadır.

Anne ve babanın rahatlatıcı tavırları çocuğu da rahatlatacaktır. Özellikle ebeveynler tarafından söylenen ‘hiç acımayacak’ gibi cümleler çocukta ağrı algısını tetiklemekte ve korkuya sebebiyet vermektedir.

Kontroller 6 ayda bir rutin olarak yapılmalıdır. Çocukların diş hekimine getirilmesi için dişlerin çürümesi kesinlikle beklenmemeli ve bu süreç rutin olarak gerçekleştirilmelidir. Bu sayede çürükten koruyucu önlemler hekiminiz tarafından uygulanabilmekte varsa çürük dişler erken dönemde tedavi edilebilmektedir.

Çocuklarda Diş Çürüğüne Karşı Koruyucu uygulamalar:

Süt dişleri ‘’nede olsa değişecekler ‘’ düşüncesiyle kesinlikle ihmal edilmemeliler. Süt dişlerinin sağlıklı olması hem çocuğunuzun genel sağlığı için, hem de alttan gelecek daimi dişlerin sağlığı ve düzgün sıralanabilmesi için çok önemlidir. Süt dişleri ve yeni süren daimi dişleri koruyucu uygulamalar ile çürüğe karşı korumak mümkündür. Bu uygulamalar; fluorid uygulaması ve fissür örtücü uygulamasıdır.

Fluorid uygulamaların çocuğun diş yapısı, mevcut çürükleri veya fırçalama alışkanlıkları gibi etkenler göz önünde bulundurularak 4-6 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir. Bu uygulama ağızdaki tüm dişlerin bütün yüzeylerine yapılmaktadır.

Fissür örtücü uygulaması ise sadece belirlenen dişlerin çürük oluşumuna en açık yüzeyleri yani yeni süren dişlerin çiğneyici yüzeylerine yapılmaktadır. Çünkü bu yüzeyler fazla girintili çıkıntılı olan yapılarından dolayı fırça kıllarının ulaşamayacağı bölgelere sahiptir. Fissür örtücü uygulanması sonucu hem bu yüzeyler düzenlenmekte hem de materyal içeriğindeki fluorid ile diş çürümelerinin önüne geçilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Fırtına Ekincioğlu Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)