Çocuklarda Dondurma İçin Bilinmesi Gerekenler

Dünya üzerinde 400 yıla yakın bir tarihi olan ,abur cuburnyerinentercih edebileceğimiz,özellikle çocuklarımızın sevdiği bir tatlı dondurma. Sizler için en merak edilenleri cevaplamaya çalıştım

1-Dondurmanın besin değeri var mıdır?

Dondurma çocuk beslenmesi gerekli temel besinlerden biri olmasada temel besinlerden biri olan sütün bir ürünüdür. Bunun yanında çikolata, kakao ve meyve karışımları ile oluşturulan dondurma çeşitleri göz önüne alındığında protein, karbonhidrat ve yağların yanında elementler ve vitaminlerden zengin en masum tatlıdır. 100 gram dondurma yaklaşık 100-200 kilokalori içerir

2-Dondurma alırken nelere dikkat edilmelidir ?saklama koşulları nasıl olmalıdır?

Sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış olmalıdir.pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir .Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, dondurma satın alınmamalıdır. 

 

•    Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Gıda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Özellikle katkı maddeleri açısından çocuk hekimlerinden destek alınabileceğini de unutmayalim. 

 

•    Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir.

 

3-dondurmanın sağlığa faydaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

Kalsiyum hem kemik ve hem de diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Yarım bardak süt ile 120 mg kalsiyum alınırken aynı miktar dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı söz konusu. Bundan dolayı sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün.

 

4-evde yapılabilecek pratik ve sağlıklı bir dondurma tarifi verebilir misiniz?

 

Meyveleri ezip püre haline getiriyoruz.Yoğurdu iyice çırpıp meyve püresine ekliyoruz.Su ile ıslatılmış dondurma kalıplarına döküp, dondurucuya koyuyoruz.

2-3 saat sonunda kontrol ediyoruz.Donmuşsa çocuğunuza rahatlıkla verebilirsiniz. çocuklarimiz dondurmayi agizda eriterek ve tutarak yemeliler. Yeri gelmişken katkı maddelerinden dolayı hazır dondurma tüketiminin yerine ev yapımı dondurmanın çocuklarımız için çok daha sağlıklı bir tercih olacağını vurgulamakta fayda vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muhammed Nurullah Yakut Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)