Çocuklarda Genital Dudak Yapışıklığı (Labial Füzyon)

Yazar Feryal Gün SoysalÇocuk Cerrahı • 7 Haziran 2021 • Yorumlar:

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, kız çocuklarında genital dudak yapışıklığı ve tedavisini sizler için anlattı.

Labial füzyon, vajinada bulunan açıklığın her iki tarafındaki deri kanadının (labia minora) bir araya geldiği bir durumdur. Bazen labial yapışma veya aglütinasyon olarak da adlandırılır. Labial füzyon yaygın bir durumdur ve çoğu durumda endişelenmeye gerek yoktur.

Füzyon genellikle çocuğunuz ergenliğe ulaştığında kendiliğinden ayrılacaktır. Çocuğunuzun ağrı ve endişeye neden olabileceği için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz veya önerilmez. Ayrıca, herhangi bir tedavi yapılırsa füzyonun geri dönme riski de olabilir.

Labial füzyonun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazen vulvovajinit gibi basit bir enfeksiyondan sonra veya bölgede hafif bir travma sonrası labial bölgenin iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkabilir. Ayrıca labial füzyon anneden geçen hormonların etkilisiyle de oluşabilmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Labial füzyon neredeyse hiçbir zaman doğumda ortaya çıkmayabilir ve genellikle bir ila iki yaş civarında gelişebilir. Eğer çocuğunuzun iki ayrı labiası yerine labial füzyonu varsa, labiaların birbirine bağlı olduğunu görebilirsiniz. Genellikle başka semptomlar görülmeyebilir.

Labiaların bağlı olduğu bölgede genellikle idrarın boşaltılması için yeterli olan küçük bir açıklık olacaktır. Çocuğunuzun genital dudak yapışıklığı olduğundan şüpheleniyorsanız, bir doktora danışmanız gerekebilir.

Tedavi nasıldır?

Genital dudak yapışıklığı, genellikle çocuğunuz ergenliğe ulaştığında doğal olarak ayrılır. Yavaş işleyen bu süreç acısızdır ve çocuğunuz bunun olduğunu fark etmez.

Genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak labial füzyon idrar yapma sorunu gibi önemli sorunlara neden oluyorsa tedavi seçenekleri hafif masaj veya östrojen kremi uygulamayı içerebilir.  

Labial füzyon ile diğer tıbbi durumlar arasında bir ilişki yoktur. Labial füzyon, çocuğunuzun gelecekte cinsel ilişkiye girmesi veya bebek sahibi olması üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feryal Gün Soysal Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi, Çocuk Onkolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)