Çocuğunuzun kasığında fark ettiğiniz küçük bir şişlik, önemli bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Çocuklarda sık görülen cerrahi problemlerden biri olan kasık fıtığı, erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Kasık fıtığı (inguinal herni), kasık bölgesinde oluşan şişlik ile kendini gösteren bir durumdur.
Kasık bölgesindeki şişlik; ağlama, öksürme veya ıkınma sırasında daha belirgin hâle gelebilir.
Çocuklarda kasık fıtığı şu belirtilerle ortaya çıkabilir:
Bazı durumlarda şişlik kendiliğinden kaybolup tekrar ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmeyen kasık fıtığı, “fıtık sıkışması” adı verilen ciddi bir tabloya yol açabilir. Bu durumda bağırsak veya yumurtalık dokusu zarar görebilir ve acil müdahale gerekebilir.
Bu nedenle erken teşhis ve zamanında tedavi büyük önem taşır.
Operasyon genellikle günübirlik cerrahi şeklinde uygulanır ve çocuklar çoğu zaman işlemden 3–4 saat sonra taburcu edilebilir.
Prematüre (zamanından önce doğmuş) bebeklerde ise solunum takibi amacıyla bir gece hastane yatışı gerekebilir.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle hızlı ve konforludur. Çocuklar kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda kasık bölgesinde fark edilen her şişlik mutlaka değerlendirilmelidir. Özellikle şişliğe ağrı, huzursuzluk veya kusma eşlik ediyorsa gecikmeden çocuk cerrahisine başvurulmalıdır.
Erken teşhis ve doğru tedavi ile kasık fıtığı güvenli şekilde tedavi edilebilmektedir.