Çocuklarda Kendini İfadenin Şekli Olarak Oyun Terapisi

Yazar Ece MengütayPsikolog • 15 Aralık 2020 • Yorumlar:

Aslında çoğumuzun bildiği gibi çocuklar yaşadıkları korkular, problemler ve travmalar konusunda kendilerini yetişkinler gibi konuşarak ifade edemezler. Bu nedenle yetişkinlerde uygulanan konuşma terapileri ve danışmanlıklar çocuklarda malesef pek işe yaramaz. Tam da bu noktada çocukların kendilerini doğal yollarla daha rahat bir şekilde dışa vurmalarını sağlayabilmek için devreye oyun terapisi girer. Aslında zaten hepimiz biliriz ki çocukların en iyi yaptıkları şeylerden biri oyun oynamaktır. Oyun terapisi de çocukların kelimeler yerine oyun ve oyuncaklarla kendilerini, ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını ifade edebilmelerini sağlayan özel bir terapi türüdür. Nasıl ki yetişkinler terapi sırasında problemlerini konuşarak anlatıyorsa çocuklar da kendilerini oyun ve oyuncaklar aracılığıyla ifade ederler.

Oyun Terapisi Nasıl Bir Süreçtir ve Neler Yapılır?

Oyun terapisinde; “Çocuk hangi oyuncağı seçiyor? Neden onlarla oynamak istiyor? Her geldiğinde aynı oyuncağı mı seçiyor? Nasıl bir oyun kuruyor? Her seferinde aynı oyunu mu tekrarlıyor?” gibi sorulara dikkat edilerek bir süreç gerçekleştirilir. Aslında oyun ve oyuncaklar aracılığıyla “Neyi anlatmak istiyor, Hayatındaki hangi kesiti yansıtıyor?” bunlar anlamlandırılmaya çalışılır. Bu süreç içerisinde de psikolog ve çocuk arasında bir ilişki kurulur. Oyun terapistinin bu ilişkiyle çocuğa vermek istediği mesaj da; “Her nolursa olsun sınırlar çerçevesinde güvenle oynayabilirsin ve seni olduğun gibi kabul ediyorum.” olur. Zaten bu ilişki kurulduğu zaman terapi ve iyileşme süreci de başlamış olur. Yani aslında kısaca oyun terapisini; oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oyun ise ne anlatmak istediğidir diye de özetleyebiliriz.

Oyun Terapisi Ne Zaman Uygulanır?

 Oyun terapisi, 2-12 yaş aralığında çocuklarda görülen pek çok farklı psikolojik sorunun belirlenmesinde ve düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Depresyon, travma, kaygılar ve korkular, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, sosyal fobi, özgüven sorunları, anne-baba kaybı, yas, boşanma, istismar, yemek problemleri, uyku problemleri, alt ıslatma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, öfke, uyum problemleri, davranış problemleri, okul problemleri, sosyal beceri sorunları, iletişim sorunları, bağlanma sorunları, ayrılık anksiyetesi, gecikmiş gerilim gibi birçok psikolojik sorunun çözümünde oyun terapisi rahatlıkla uygulanabilir ve etkili sonuçlar da elde edilir.   

 

Oyun Terapisinin Çocuk Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

 Oyun terapisi öncelikle, çocukların zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirip duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlar. Bunun dışında çocukların kendilerine güvenmelerini, iş birliği yapmalarını, diğerlerine saygı duymayı öğrenmelerini, sorumluluk almayı ve bu sorumlulukları yerine getirmelerini öğretir. Yine aynı şekilde bu süreçte; kendi problemlerine çözüm bulmayı, duygularını tanımlamayı ve olumsuz duygularla başa çıkmayı, korku ve kaygılarıyla mücadele etmeyi de yavaş yavaş öğrenirler. 

 

Oyun Terapisi ve Normal Oyunun Farkı

 Oyun terapisinde dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da; oyun terapisinin evdeki oyunla karıştırılmaması gerektiğidir. Çünkü bu yaklaşımda çocuğun kurduğu oyun, oyun terapisti tarafından anlamlandırılır ve çocuğun iç dünyasını, yaşadıklarını, duygusunu ifade etmesi sağlanır. Oyun terapisinde; oyun terapi odası, oyun terapisti ve oyun terapisine özgü oyuncaklar vardır. Bu sebeple günlük oyundan farklıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)