Çocuklarda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Yazar Deniz YazıcıKulak Burun Boğaz Doktoru • 14 Haziran 2018 • Yorumlar:

Çocuklarda KBB Hastalıkları

Sık rastlanan çocuk KBB hastalıkları :
· Soğuk algınlığı
· Boğazda Beta Hemolitik Streptokok iltihabı
· Orta kulak iltihabı
· Sinüzit

Sık uygulanan çocuk KBB ameliyatları :
· Bademcikler ve Bademcik ameliyatı
· Geniz eti ve Geniz eti ameliyatı
· Orta kulak iltihabı, Orta kulakta sıvı toplanması ve Kulak tüpü ameliyatı

Çocuklar daha doğumdan birkaç gün sonra burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu şikayetleri ile karşılaşırlar ve aileler KBB doktoru ile tanışmak zorunda kalırlar. Daha sonra özellikle kreşe- anaokuluna başlama döneminde çocuk kulak burun boğaz hastalıkları ile sıkıntı dolu günler haftalar maalesef çok sık yaşanmaktadır. Bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu dönemde geçirilen ve sık tekrarlayan hastalıklar genelde viral nedenlerle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bunlara bağlı olarak genellikle adenoid vejetasyon – genizeti olarak adlandırılan ve burun arkasında yer alan dokuda büyümeler olmakta ve burun tıkanıklığı , uyurken ağız açık olması , zaman zaman olup geçen kulak ağrıları ve bu belirtiler birkaç ay devam ettiğinde oluşan işitme kayıpları ortaya çıkamktadır. Eğer burun tıkanıklığı yıllarca devam ederse yüz şeklinde üst çene –damak yapısında bozulmalar ortaya çıkmaktadır.

Geniz eti büyümesi, burun tıkanıklığı ve sık sık nezle, burun akıntısı ve genellikle geçmeyen öksürük belirtileri verirken kulak boşluğunda sıvı birikimine de yol açabilir. Ve seröz otit yada effüzyonlu otit adını verdiğimiz işitme kaybına yol açan hastalığa neden olabilir. Zamanında tanı konularak tedavi edilebilen bu durumda geç kalınması ventilasyon tüpü takılması ameliyatına da gereksinim doğurabilir. Geniz eti alınması ve tüp takılması ameliyatı, uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen çocuklarda büyük bir rahatlama sağlamaktadır. Bağışıklık sisteminin gelişimi açısından gerekli olan bademciklerin de sık sık özellikle Beta hemolitik streptokok yada kısaca beta enfeksiyonlarına yol açması ve buna bağlı yüksek ateşle seyreden yutma güçlüğü, büyümüş bademciklere bağlı nefes alma zorluğu oluşması çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir başkasıdır. Beta enfeksiyonunun iyileşmesini takiben oluşabilecek kalp, böbrek ve eklem hastalığı risklerinin bulunması hastalığın önemini arttırmaktadır. Bademcik ve geniz eti ameliyatı, genel anestezi altında ağız içerisinden yapılan ve genellikle çocuklarda 4-5 gün içerisinde fazla bir sıkıntı yaratmadan iyileşmeyle sonuçlanan ameliyatlardır.

Çocuklarda sık görülen ve genelde akla gelmeyen allerjik durumlarda unutulmamalı ve ailede allerji varlığında ve geçmeyen öksürük, burun tıkanıklığı durumlarında akla gelmelidir. Astım tedavisi yapılan çocuklarda bademcik ve geniz eti değerlendirilmeli, kronik sinüzit ve kulakta sıvı oluşumu daha da dikkatli takip edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)