Çocuklarda Obezite Pandemisinin Kaçıncı Dalgası?

Yazar Ediz Yeşilkaya • 17 Eylül 2021 • Yorumlar:

Obezite, tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir problemdir. Obezite, kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını ve sosyal yaşantısını bozan vücutta yağ dokusunun artmasıdır. Artan sedanter yaşam ve sağlıksız beslenme obezite pandemisinin ana nedenlerini oluşturmaktadır.

Çocukluk çağı obezitesi, dünya çapında büyüyen bir salgındır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda çocukların %7-12 arasında obezite saptanmıştır. Bu nedenle obezite, çocukluk çağının en yaygın kronik hastalıklarından biri olduğunu göstermektedir ve her geçen gün maalesef bu oran artmaktadır.

Çocukluk çağı obezitesi önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde obezitenin artmasıyla birlikte, erken ergenlik, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, karlp-damar problemleri, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, solunum problemleri, cilt problemleri, polikistik over, ortopedik ve nörolojik problemler gibi obezite ile ilişkili diğer hastalıkların çocukluk yaş grubunda arttığı görülmektedir.

Neden çocuklukta obezite tedavisi önemlidir?

Çalışmalarda, aşırı kalori alımına bağlı obez olan çocukların, erişkin yaşlarda da obez olma riskinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan obez olan çocukların, daha çocuk yaşlarında obezitenin getirdiği problemlere maruz oldukları görülmektedir. Buzdağının asıl görülmeyen bölümü de çocukluk obezitesi, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlerin gelişme riskini arttıracaktır. Bu nedenle obeziteyi ne kadar erken teşhis edip tedavi edersek, hastalarımızın hayatında gerçekten bir fark yaratabiliriz.

Tedavide en önemli nokta yaşam dengeli beslenme ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Dengeli beslenme özellikle çocukluk yaş grubunda çok önemlidir. Çünkü büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklar yeterli miktarda ve içerikte beslenmezlerse büyüme ve gelişme olumsuz etkilenir. Çocuğun beslenme davranışları da önemlidir. Gıdaları iyi çiğnemek, öğün atlamamak, porsiyonlara dikkat etmek, hazır gıdalardan uzak durmak, yüksek kalorili ve gazlı içeceklerden ve fastfooddan uzak durmak önemlidir.

Covid pandemisi süresince çocuklarda obezite çok ciddi boyutlarda artmıştır. Pandemi esnasında yaşadığımız her yeni dalga, çocuklarda obezite oranlarında ciddi bir artışa neden oldu, oluyor, olacak… Maske, mesafe ve maksimum temizlik ile korumaya çalıştığımız çocuklarımızı, uygun beslenme ve uygun egzersizler ile hem bugünlerini hem de geleceklerini korumalıyız. Yoksa gelecekte çocuklarımız çok ciddi problemlerle baş başa kalacaklar…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ediz Yeşilkaya Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)