ÇOCUKLARDA OBEZİTE

Yazar Kübra Yılmaz UygunDiyetisyen • 11 Aralık 2017 • Yorumlar:

İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sağlık sorunlarının başında obezite geliyor ve tek başına sorun olmakla kalmıyor, birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Bu durum çocukları ve gençleri daha çok etkilemeye başladı. Bu yüzden erken yaşta ortaya çıkan obezitenin derhal tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda görülen obezite düşük oranda hormonal bozukluğa bağlı olarak görülse de büyük oranda yeme davranışı bozukluğuna bağlı olarak görülmektedir. Son dönemde kilo alımı olan çocuklarda kolesterol yüksekliği ve karaciğer yağlanması görülmeye başlandı.

Çocuk Obezitesinin Olası Sonuçları

Kilolu veya obez olma durumunda çocukluk döneminde sık ortaya çıkan sağlık sorunlarının yanı sıra psikososyal fonksiyonlarda da bozulma görülür. Birçok kilolu çocuk dış görünümleri nedeniyle alaya maruz kalmakta, fiziksel aktivite gerektiren durumlarda iyi performans gösterememekte, kendilerini bu tür aktivitelerden uzak tutmaktadırlar. Genellikle evde bilgisayar ya da televizyon başında daha çok vakit harcamaya başlamaktadırlar. Bu psikososyal etkiler sıklıkla hareketsizliğe yol açmakta, hareketsizlik de obeziteyi arttırmaktadır.

Yaşam şekillerinin farklılaşması ve hatalı aile tutumları çocuklarda obezitenin artışına neden oluyor. Ailesel beslenme alışkanlıkları, çocuğun beslenmesini büyük oranda etkilediği için çocuğun kilo artışındaki en büyük etmenlerden birisidir. Bu durumda obeziteye neden olmamak ve engellemekte aileye büyük görev düşüyor. Yenmemesi gereken gıdayı eve sokmamaya ve yenilmesi gerekenleri evde bulundurmaya özen gösterilmelidir. Abur cubur tarzı besinleri hayatlarından çıkartıp boş enerji almalarını engellemek kilo vermelerine yardımcı bir süreçtir. Yemek ödül ya da ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuk için doğru menüler belirlenmelidir.

Obez çocuklara keskin diyetler uygulamak çocukların mevcut psikolojilerini bozacağından dolayı çocuğu çok fazla sıkmadan doğru beslenme tekniklerine yönlendirmek gerekir. Amaç bir çocuğu sağlıklı kilosuna erdirmek olduğunda lider rol ailededir. Doktorlar ve beslenme uzmanları yardım etmek üzere var olsalar da, çocuğun aktiviteleri ve alışkanlıklarını en iyi aile kontrol edebilir, değişimi gerçekleştirecek kilit noktada da aile bulunmaktadır.

Fiziksel aktivitenin artırılması da obezitenin engellenmesi ve tedavi edilmesinde önemlidir. Bilgisayar ve televizyon başında geçirilen sürenin azaltılarak sevdiği spor dalları, çeşitli aktiviteler, aileyle birlikte yürüyüşler yapılarak çocuğun fiziksel aktivitesinin artması sağlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)