Çocuklarda Parmak Ucu Yürüme

Yazar Gülis KavadarFizik Tedavi Uzmanı • 21 Eylül 2020 • Yorumlar:

Çocuklarda ortalama yüzde 15’e varan oranlarda parmak ucu yürüyüşü görülebilmektedir. Çift taraflı parmak ucu yürüme, yüzde 30 oranında aileseldir ve genellikle 18. aydan önce başlayıp 3 yaşından önce düzelir; vakaların çoğunluğunu da bu grup oluşturur. Ancak parmak ucunda yürümenin birçok ciddi sebebi de olabilir.

Tek taraflı parmak ucu yürüme durumunda bacak kısalığı, tek taraflı kalça çıkığı, tek taraflı sinir, kas ve tendon problemleri, tek taraflı beyin hasarı gibi sorunlar değerlendirilirken çift taraflı parmak ucu yürümede ilk dışlanması gereken durum serebral palsidir. Serebral palsi, gebelikte, doğum sırasında veya hemen doğum sonrası dönemde, gelişmekte olan beyinde meydana gelen hasar sonucunda ortaya çıkan, sinir, kas ve iskelet sistemini tutan bir hastalıktır. Kaslardaki spastisite (aşırı kasılma), güçsüzlük, denge ve koordinasyon bozuklukları, eklem tutulmaları ve şekil bozuklukları nedeniyle yürüyüş bozulur. Çift taraflı parmak ucu yürüyüşü görülebilen önemli bir diğer hastalık müsküler distrofi denen kas hastalığıdır. İlk belirtiler genellikle 2 – 5 yaş arasında ortaya çıkar. Erken dönemde hafif bir düşük ayak yürüyüşü gözlenirken geç dönemde buna parmak ucu yürüyüşü eklenir. Bunların dışında omurilik basısı ve bazı nöropatilerde de çift taraflı parmak ucu yürüyüşü görülebilir.

Parmak ucu yürümesi olan çocuklar fizik tedavi, ortopedi ve gerekirse çocuk nörolojisi doktorları tarafından ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmelidir.

Tedavi, tanıya ve teşhis süresine bağlı olarak farklılıklar göstermekle birlikte ayak ucu basmanın ne zamandan beri var olduğu, ayak bileğinde şekil bozukluğu ve hareketlerde kısıtlılık başlayıp başlamadığı değerlendirilip eğer ayak bileği esnekse baldır kaslarına sık tekrarlı ve uzun süreli germe egzersizleri, spastik kaslara gevşeme, zayıf kaslara güçlendirme egzersizleri verilir. Egzersize dirençli durumlarda uzun bot ve ortezler, seri alçılama yöntemleri ile kısalmış kaslara botoks tedavisi önerilebilir. Bu yöntemlerle düzelmeyen durumlarda çeşitli ameliyat yöntemleri uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gülis Kavadar Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Ozon Terapi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)