Çocuklarda Regülasyonun Önemi

Yazar Alev Akıncı Yıldız • 17 Şubat 2023 • Yorumlar:

Regülasyon, bir sistem veya organizasyonun belirli bir hedefe ulaşmak veya belirli bir amaç gerçekleştirmek için iç ve dış faktörlere göre düzenlenmesi anlamına gelir. Kısacası anda kalmamımızı sağlayabilmemizi sağlayan faktör demektir.

Peki neden regülasyonu bu kadar önemsiyoruz ?

Çünkü bir bireyde regülasyonunda bozukluk var ise dikkat çalışması mümkün olmaz. Dikkat çalışmaları olmadığı takdirde çocuk ilerleyemez ve yeni bir şeyleri öğrenmesi oldukça zor olur.

Regülasyon sadece otizm sprektrum bozukluğu olan bireylerde mi sadece olur ?

Hayır. Tüm bireylerde zaman zaman olabilen bir durumdur. Hadi bunu örneklendirelim :

Arkadaşınız ile oturuyorsunuz . Arkadaşınız yeni aldığı kitabı size anlatıyor. Aslında kitapta sizin ilginizi çekiyor ama bir türlü dinleyemiyorsunuz . Çünkü dişiniz ağrıyor. Ne yaparsanız yapın arkadaşınızın anlattığı kitaba odaklanamıyorsunuz . Çünkü dişiniz ağrıyor. Arkadaşınız aslında çok güzel , tane tane çok heyecanlı anlatıyor ama siz yine de dinleyip odaklanamıyorsunuz . Çünkü dişiniz ağrıyor.

Aslında çok basit ve zaman karşılaşabileceğimiz tam anlamıyla regülasyon bozukluğuna bir örnektir. Bireylerde regülasyon bozukluğu gözlemlediğimiz zamanda tüm öğretilerden öncesinde regülasyon çalışmayı hedef haline getiririz.

Her seans Floortime odasına girdiğimizde ‘’ ımmm acaba bugün Floortime basamaklarından 4. Basamağımı çalışsam’’ diye düşünmez, çocuğun regülasyonu iyi mi diye sorgular ve 1. Vazife olarak regülasyonunu inceleriz.

Peki regülasyon çalışmasındaki hedef nedir ?

Bir çocukta regülasyon çalışırken önemsediğimiz en önemli durum bireysel farkındalıklarıdır. Yani çocuğun

Vestibüler hassasiyeti

Duyusal hassasiyeti

İşitsel hassasiyeti

Dokunsal hassasiyeti

Proprioseptif hassasiyeti

Koku – Tat hassasiyetlerini

Uygun bir seans odası hazırladıktan sonrasında , eğer ki bireysel hassasiyetler açısında bir problem yoksa ; 

Gelirken neler oldu ? 

Neden kızgın ya da neden çok mutlu ? 

Neden regülasyonu bozuldu ? 

Acaba anne ya da baba gelirken çocuğa neler söyledi ?   

‘’ Örneğin bazı ailelerimiz markete gidiyoruz diyerekten seanslara getirebiliyorlar. ‘’ 

 Neden ? neden ? neden ? 

 Regülasyonda hep nedenini sorguluyoruz. 

Regülasyon çalışmalarında neyi hedefliyoruz ? 

Regülasyon çalışmalarında her zaman çocuğun yetişkin desteği (Terapist desteği)  ile  regüle edilebilmesini daha sonrasında bu destekten sıyrılarak bağımsızlaşmasını hedef haline getiriyoruz. Buna yukarıda ki diş ağrısı örneğinden yola çıkarsak .

Küçükken dişimiz ağrıdığında annemiz bize ilaç verir ya da bitkisel tedaviler ile ağrıyı azaltmaya çalışırız . Ağrı gittikçe artıyorsa o zaman annemiz bizi doktora götürürdü. 

Bu örnek bir anne destekli yani yetişkin destekli regülasyon yöntemidir. Çünkü annemiz bizi yönlendiriyor.  

Şimdi ise yetişkin bir birey olarak biz bir ilaç alırız ya da basit bitkisel tedaviler yapmaya çalışırız. Ağrı gittikçe artıyorsa o zaman doktora başvururuz.

Bu örnek ne kadar benzerde olsa bağımsız regülasyona örnektir. Çünkü kendimiz yapıyoruz. Kendimiz farkındayız ki dişimiz ağrıdığında bir şeyler yapmamız gerektiğininde farkında oluyoruz. Alternatif çareler bulmaya çalışıyoruz. Regülasyonu olan bir bireyde de bunu yapmasını isteriz. 

Kısaca anlatmak gerekirse regülasyon dikkati bize getiririr . Dikkat bize bir şey öğretmeyi hedef haline getirir. Bir şeyler öğrenmek bir kavrama ya da bir nesneye anlam yüklemeyi ifade etmeyi getirir. Bir kavrama anlam yüklemek farkındalığı yükseltir. Farkındalık bize her şeyi öğretir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Akıncı Yıldız Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)