Çocuklarda Testis Torsiyonu

Yazar Ahmet Alptekin • 4 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Testis torsiyonu testisin ve damarlarının kendi etrafında dönmesi sonucunda testis kanlanması bozulması ve acil müdahele edilmez ise nekroza (testis ölümü) kadar giden bir durumdur. Testis torsiyonu çocuklardaki skrotum dediğimiz torbada ve testite ağrı, şişlik ve kızarıklıklarla ortaya çıkan çok acil bir durumdur.

Testis dönmesi en sık ergenlik döneminde ve ikinci sıklıkta da bir yaş civarında görülür. Sol testis torsiyonu daha sık görülür. 

Testis Dönmesinin Nedenleri

  1. Testis dönmesinin testisi tutan bağlardaki gevşeklik

  2. Testisi saran zarın, spermatik kordonun üst kısmında toplanması durumunda testis zar içersinde daha rahat hareket ettiği için kendi etrafında dönme riski daha yüksektir.

  3. Travma ve aşırı fiziksel aktivite kremaster adeleyi uyararak testis dönmesine neden olabilir.

  4. Puberte çağında ki yüksek testis dönmesi oranı testesteron hormonlarının etkisi ile testisin komşu organlara göre daha hızlı büyümesi sonucu olduğu düşünülmektedir.

Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis dönmesi erken yenidoğan döneminde veya 13-16 yaşlar arasında daha sıklıkla görülür. . Testis dönmesinde en önemli bulgu ani başlayan testiste, kasıkta ve alt karında ki şiddetli ağrıdır.

Testis dönmesinde testis elle muayene edildiğinde ağrı daha da artar. Ciltte kızarıklık ve ödem görülür. Cilt renginde gittikçe artan bir koyulaşma gözlenir.

Tanı

Testis torsiyonundan şüphe edilirse Acil olarak Doppler Ultrasonografi yapılarak testisin kanlanması araştırılmalıdır. Testis torsiyonunda kanlanma azalır veya tamamen kaybolur. 

Tedavi

Acil olarak ameliyat ile testis döndürülerek normal şekline getirilir. Testis normale döndürüldükten sonra rengi açılmayıp dolaşımın tam yerine gelmediği şüphesi varsa 10 yaşından küçük çocuklarda kan testis bariyeri ve sperm üretimi henüz oluşmadığından testis yerinde bırakılabilir. Ancak 10 yaşından büyük çocuklarda ise testisin alınması önerilir. Çünkü nekroz olmuş testiste oluşan antisperm antikorlar karşı tarafın testisine de zarar verebilmektedir.

Torsiyon Süresinin Önemi  

Torsiyon Süresi

Testis Canlılığı

< 6saat

%85-97

6-12 saat

%55-85

12-24 saat

%20-80

>24 saat

%10

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Alptekin Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi, Çocuk Onkolojisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ahmet Alptekin

Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi, Çocuk Onkolojisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al