Çocuklarda Tırnak Yeme

Yazar Bayram ŞimşekPsikolog • 15 Kasım 2019 • Yorumlar:

Tırnak yeme davranışı bir davranış problemidir. Genelde 3-4 yaşlarından önce görülmesi beklenmese de istisnai durumlar söz konusudur. Kız çocuklarında daha çok görüldüğü saptanmıştır. Buna birçok farklı sorunda eşlik edebilir. Günlük hayatlarında yaşadıkları sıkıntıları bazı çocuklar alt ıslatma, bazıları hırçınlık, bazıları agresyon bozuklukları şeklinde ortaya koyabilmekle beraber bazıları da tırnak yeme davranışı olarak açığa çıkarmaktadır.

0-2 yaş arası oral dönem olup çocuklar hayatı ve geldikleri dünyayı nesneleri ağızlarına alarak tanımaya çalıştıkları için sorun yoktur. Sonrasında bu davranışta azalma görülmezse ve tırnak yeme olarak spesifikleşirse biz bu soruna tırnak yeme sorunu diyebiliriz. Bir dürtü kontrol bozukluğu olarak da adlandırabiliriz bu durumu.

Tırnak yeme davranışının altında yatan nedenlere odaklanmalıyız. Evdeki gerginlik, çocuğa yönelik fiziksel ya da duygusal baskı, okuldaki problemleri, aşırı baskı altındaysa, okul dönemimde olup başarısızlık kaygısı yaşıyorsa, arkadaşlarıyla arasındaki problem, evde azarlama, tehdit, huzursuz ortam ve daha birçok sebep çocuğun sıkıntısını tırnak yeme yoluyla atmasına sebep olabilir. 

Tabii bu konuda bize başvuranlarda öncelikli alınan bilgi evde ya da çocuğun sık sık gördüğü kişilerde tırnak yeme davranışı olup olmadığıdır. Taklit yoluyla da kazanılabilecek bu durum öyle zamanlarda tüm ailede bu davranışı söndürmeyle ve yine çocukla oyun terapisiyle geçirilebilir.

Çocuklarda tırnak yemenin kaygı, endişe durumlarından kaynaklandığı bilinmeli ve bir ebeveyn olarak hayatında neler yaşadığını bilmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda günümüzde tablet ve telefon kullanımının çocukların eline düşmesiyle artık çocuklar ailelerin bile bilmediği sitelerden korkunç videolar izleyebilmektedir. 3- 4 yaş çocuklarına hiç verilmemesini önersek de illaki veriliyorsa 20 dakikayı aşmamalı çocuğun buna bağımlı olması engellenmeli ve izlediği şeyler ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir. Bunun için evde sert sınırların olması gerektiğini unutmamalısınız. Her problemde olduğu gibi bu problemde de aileler çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmelidir. Çocuğun sıkıntılarına yönelik ona destek olmalıdır.

Çocuklardan ilgi ve sevginizi esirgememelisiniz. Size ihtiyaçları bunu unutmayın. Size ihtiyacı olan her noktada onun yanında olmaya gayret göstermelisiniz.

Tırnak yeme problemi ne kadar süre önce başladıysa o geçmiş zamanda neler olduğuna geri dönüp bakmanız hangi durumda buna ilk başvurduğunu size gösterecektir. Bunu okula başlama, ev değişikliği, okul ya da öğretmen değişikliği, arkadaşının başka bir yere gitmesi bile olabilir. Sorunlarını küçümsemeyin, unutmayın onlar daha çocuk ve sizin küçük gördüğünüz şeylerden bile etkilenebilir. Buna şaşırmamalısınız.

Çocuğunuz tırnak yiyorsa ve 4 yaş civarlarındaysa onu korkutmadan dikkatini başka yöne çekmeniz ve bu davranışı görmezden gelmeniz ilk aşama olarak en doğru olandır. Azarlamak, bağırmak, eline acı oje sürmek, eleştirmek gibi uzaklaştırma tekniklerinin çok yanlış olduğunu unutmamalısınız. Bir ebeveyn olarak bunun bir sıkıntıdan kaynaklandığını bilmeli ve çocuğun hayatında ne gibi sıkıntılar var bunun takibini yapmalısınız. Her tırnak yediğini öncesinde ne olduğuna ona hissettirmeden odaklanarak hangi durumlarda buna başvurduğunu gözlemleyebilirsiniz. Hala ve sıklıkla bu davranış devam etmekteyse bir uzman desteği almalısınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bayram Şimşek Psikoloji, Pedagoji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)