Çocuklarda Uyku Sorunları

Yazar Selcen Esenyel • 16 Haziran 2020 • Yorumlar:

Çocuk ve ergenlerde çok farklı uyku sorunlarına rastlanılabilir. Bunlar;

-Uyku saati geldiğinde saatlerce ağlama ve uyumak istememe,

-Gece uyanıp ağlama,

-Anne-babanın yanında uyumak isteme,

-Gece geç saatlere kadar oturma, sabah da kalkması gereken zaman kalkamama,

-Uyku sırasında kalkıp gezinme(uyurgezerlik),

-Uykuda konuşma,

-Kabus görme,

-Korku içinde uyanıp, ağlama, bağırma(gece terörü).

Uyku düzeni her çocukta farklıdır. Bebekler 4 aylık olduklarında, gece gündüz düzenine geçseler de, kesintisiz uykuya geçiş birçok çocukta daha geç olmaktadır.

Bebek, çocuk ve ergenlerde uyku sorunlarıyla sık karşılaşırız. Uyku problemleri sadece çocuğu değil aileyi de yıpratan yoran sorunlardır. Uyku terbiye edilebilen bir işlevdir. Düzenli uyku ve uyanma zamanlarının olması, çocuğun uyku düzeninin gelişmesi için gereklidir. Çocuğun uyku saatleri net olarak söylenip davranılmalı ki uyku düzeni bozulmasın.

Gece sık sık uyanma bazı çocuklarda ortakulak iltihabı, gaz sancısı gibi bedensel nedenlere bağlıdır. Ayrıca uyuma koşulları ve şekli de çocuğun sık sık uyanmasına neden olur. Örneğin onunla birlikte uyuyup sonra çocuğu kendi yatağına bırakma, ayakta sallama, televizyonun karşısında uyutma gibi uygulamalar çocuğun geceleri uyanmasına neden olabilir.

Çocuklar televizyon izlemek ya da oyun oynamak gibi keyif aldığı bir etkinliği bırakıp uyumak istemez. Uyku saatine yakın hareketli oyunlar oynamaları, uyumaya direnmelerine ve uykularının kaçmasına neden olabilir. Bilgisayar oyunları oynamak, heyecanlı bir film izlemek gibi etkinliklerinde uyku kaçırıcı etkileri vardır.

Karanlık korkusu başta olmak üzere, korkular çocuklarda sık görülür. Bazı çocuklar korkuları nedeniyle yalnız başına yatmak istemez. Kendi odasında yatan bir çocuk sırf korktuğu için gece kalkıp anne-babasının yatağına gider.

Bazı çocuklar sık sık kabus görür, günlük yaşamdaki endişeler yada izledikleri filmler ve oynadıkları bilgisayar oyunları kabus görmeyi artırabilir. Uykudan kısa süre önce yemek yeme alışkanlığı da çocuğun kabus görmesine neden olabilir.

Uyurgezerlik, uykuda konuşma ve gece terörü diye adlandırdığımız uyku bozuklukları çocuklarda görülebilir. Yorgunluk ,uykusuzluk, gerginlik gibi sıkıntılarda daha sıklaşır. Bu tür sorunlarda ailesel bir yatkınlık söz konusu olabilir.

Gece geç saatlere kadar oturma ve sabah kalkamama, ergenlerde en fazla gördüğümüz uyku bozukluğudur. Birçok genç, gecenin büyük kısmını bilgisayar veya televizyonun başında geçirdiğinden, bir süre sonra normal saatlerde uyuyamaz ve sabah da kalkması gereken durumlarda kalkamazlar ve bu durum onların okul başarısını da olumsuz etkiler; okulda uyuklama, dikkatini toplayamama gibi şikayetleri olabilir.

Depresyon(çökkünlük), sınav kaygısı gibi bazı psikolojik sorunlar da, çocukların uyku düzenini bozabilir. Depresyonu olan çocuklarda gece uykuya dalmakta zorlanma, geceleri uyanma yada erken uyanma gibi bozukluklar olabilir. Bazen de depresyona bağlı olarak tüm gün yataktan çıkmayarak zamanının çoğunu yatakta geçirebilirler. Sınav kaygısı olan çocuklar her sınav öncesi gün uyuyamayıp yataklarının içinde saatlerce sağa sola dönebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selcen Esenyel Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)